Kinderverpleegkundige Josien Klein ontwikkelt initiatief om gebruik van medicatie te verbeteren

Array

Tijdens haar werk als verpleegkundige, die zij combineerde met haar studie, viel het Josien Klein op dat dit innameinstructies op medicatiebonnen van de ziekenhuisapotheek ontbreken. Tijdens het geven van een medicijn weet een verpleegkundige over het algemeen niet welke toedieningsinstructies erbij hoort. Tijd om die op te zoeken is er vaak niet. Door Inname/toedieningsinstructies uit te breiden komt er meer duidelijkheid over tijdstip en wijze van toediening van medicatie. De kwaliteit van de zorg wordt daardoor beter, aldus Klein in de Tracer van het VUmc.


Klein nam dit onderwerp als haar afstudeerproject voor de opleiding kinderverpleging. Sommige patienten hebben veel verschillende medicijnen. Instructies op de bon zouden het werk efficienter maken. Klein nam na haar opleiding het initiatief voor een werkgroep, die werd samengesteld uit verschillende disciplines. Behalve Klein zelf maken een kinderarts in opleiding, een applicatiebeheerder, een ziekenhuisapotheker in opleiding en een tweede kinderverpleegkundige deel uit van de groep.

In november 2007 staken ze voor het eerst de koppen bij elkaar voor een proefproject dat zich richt op drie medicatiegroepen: antibiotica, diuretica (plasmedicatie) en electrolyten.  Voor het uitzoeken van de verschillende instructies bij medicijnen is Dirk Mangnus, lid van de werkgroep en ziekenhuisapotheker i.o., een belangrijke gesprekspartner voor Klein. Hij denkt dat vooral verpleegkundigen de vruchten zullen plukken van het initiatief.  Voor het eind van het jaar verschijnen de instructies voor de geselecteerde medicatie op de bonnen, niet alleen op de kinderafdeling maar in heel VUmc. Als uit evaluatie blijkt dat de proef de kwaliteit van de zorg verbetert, volgt uitbreiding naar andere medicijnen.


Bron: Tracer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen