Samenwerking van apothekers en DiabetesZorg Groepen zal de Diabetesketenzorg verbeteren

Array

De Diabetes Dialoog, een initiatief van zorgverzekeraar CZ was opgezet om partijen te betrekken bij de gewenste farmaceutische dienstverlening bij diabeteszorg in de context van een reeds bestaande structuur van Diabetes Zorg Groepen. De gesprekken hebben geleid tot het voortzetten van de Diabetes Dialoog waarbij nu een aantal knelpunten concreet ter hand wordt genomen. Met een samenwerkingsovereenkomst start een pilotproject dat relevante aspecten van informatieoverdracht, polyfarmacie, therapietrouw en organisatie van farmaceutische zorg wil verbeteren. Diabetesvereniging Nederland, zorgverzekeraar CZ, drie zorggroepen* (HOZL, POZOB en Het Huisartsenteam) en drie apothekersorganisaties (LLOYDS Apotheken, Mediq Apotheken en Napco UA) zijn een project gestart met als doel de farmaceutische zorg in de eerstelijns diabeteszorg te verbeteren.


De partijen hebben daartoe deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend. De nauwere samenwerking tussen apothekers en zorggroepen is het resultaat van een aantal gesprekken over de toekomst van de farmaceutische dienstverlening bij diabeteszorg (de ´Diabetes Dialoog´). Centrale thematiek was onderzoek naar zorginhoudelijke, organisatorische en financiele mogelijkheden om de diabeteszorg te verbeteren teneinde een kwaliteitsslag te maken en de zorg efficienter te maken. Delen uit het pilotproject die leiden tot betere diabeteszorg zullen worden opgenomen in de toekomstige afspraken tussen zorgaanbieders, zorgconsumenten en zorgverzekeraars.



Voordeel voor patienten

Patienten zullen zeker voordelen ervaren van de beter  ingerichte zorg.

In de eerstelijns zorg zal de informatieoverdracht tussen de verschillende disciplines die betrokken zijn bij diabeteszorg verbeteren. Dit is belangrijk: diabetespatienten gebruiken immers vele verschillende soorten medicijnen, vaak gedurende vele jaren. Apotheker en huisarts gaan samen het geneesmiddelengebruik van diabetespatienten beter evalueren, b.v. gekoppeld aan de jaargesprekken van de arts met de patient. Dit is in lijn met de Zorgstandaard Diabetes type 2.


Therapietrouw krijgt meer aandacht, van belang omdat verbetering van de therapietrouw leidt tot betere controle van diabetes. Betere controle betekent weer: minder kans op complicaties en hogere levensverwachting De structuur van de ketenzorg maakt het hierbij relatief makkelijk om ervaringen, die de praktijkondersteuner van de huisarts heeft opgedaan in het begeleiden van de patient, uit te wisselen met de apotheker en apothekersassistentes. – Naast inhoudelijke aspecten wordt ook aandacht besteed aan de organisatie van de chronische zorg. Hoe kan de farmaceutische zorg beter worden ingericht, optimaal afgestemd op de individuele behoefte van de patient? Bijvoorbeeld bij het verstrekken van herhaalmedicatie of het geven van voorlichting over bijwerkingen van geneesmiddelen.




Apothekers sluiten aan bij moderne diabeteszorg


Farmaceutische zorg maakt nu nog geen vast onderdeel uit van de diabetesketenzorg. Dit is opmerkelijk, omdat de totale farmaceutische hulp voor diabetes (gemiddeld € 1.300,-/patient/jaar) een kwart van de totale jaarlijkse zorgkosten van diabetes bedraagt. Door de apothekers op te nemen in de moderne ketenzorgstructuur is de verwachting dat het farmaceutische deel van de totale diabeteszorg beter wordt afgestemd op andere onderdelen van diabeteszorg zoals bewegingsinterventies en dieetprotocollen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen