75% van de Nederlanders willen actieve donorregistratie

Array

Driekwart van de Nederlanders is voor actieve donorregistratie. Dit blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Nierstichting. Actieve donorregistratie betekent dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder, die nog niet in het donorregister zijn keuze heeft laten vastleggen, opnieuw aangeschreven wordt met de vraag of men al of niet donor wil zijn. Wie niet reageert, wordt als donor geregistreerd en krijgt daarvan bericht. Betrokkene kan de registratie altijd nog veranderen.

De Nierstichting ziet de enquête als ondersteuning voor de minder vrijblijvende variant van donorregistratie. Het kabinet wil deze wijziging vooralsnog niet door voeren.  In Juni kwam de nierstichting al met een Masterplan. Masterplan Orgaandonatie ‘De vrijblijvendheid voorbij’ is toen gepresenteerd tijdens een persconferentie in Nieuwspoort, Den Haag. Het Masterplan Orgaandonatie is ontwikkeld door de Coördinatiegroep Orgaandonatie. Nierstichting Nederland is één van de leden van deze Coördinatiegroep en zeer nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit plan. Vrijdag wordt het Masterplan in het Kabinet besproken waarna er ook nog een Kamerdebat over deze kwestie zal volgen.

Minister Klink van Volksgezondheid wees actieve registratie toen bij voorbaat af. Hij vreest dat de kans ‘te groot is dat er tot donatie wordt overgegaan terwijl de persoon dat zelf niet gewild zou hebben’. Ook betwijfelt hij of de toename van het aantal donoren zo groot is, als het masterplan verwacht.

De Nierstichting vindt de opstelling van het kabinet onbegrijpelijk en roept de Tweede Kamer op kritisch te kijken naar het voorgenomen kabinetsbesluit.

Tien jaar geleden werd de Wet op de Orgaandonatie van kracht. Het registreren van mensen die na overlijden hun organen voor transplantatie ter beschikking stellen, moest de wachttijd voor een donororgaan sterk belkorten. De wachttijd is echter toegenomen van gemiddeld 2,5 naar ruim 4 jaar.

Het complete Masterplan (PDF) vindt u hier.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen