Ziekenhuizen krijgen formele waarschuwing

Array

Minister Klink van Volksgezondheid zal de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een aanwijzing geven. Dat heeft een woordvoerder vrijdagavond gezegd. Een aanwijzing is een formele waarschuwing die uiterst zelden wordt gegeven. Zij moet worden beschouwd als de laatste stap vóór een zorginstelling onder curatele wordt gesteld.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sloot vorige week de operatiekamers in de ziekenhuizen. In een rapport schrijft de inspectie dat niet alleen de operatiekamers op orde moeten komen, maar ook het traject voor en na de operaties. De kwestie heeft geleid tot het vertrek van de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Inmiddels is een interim-bestuurder, N. Hoefsmit, aangetreden.

De IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad en Emmeloord, hebben twee noodoperatiekamers opgezet, maar hoe die de komende tijd moeten worden gefinancierd, is nog niet duidelijk. Een woordvoerster van de ziekenhuizen liet dat gisteren weten. De operatiekamers zijn al naar de Lelystadse locatie van de IJsselmeerziekenhuizen getransporteerd.


Het ministerie van Volksgezondheid betaalt niet mee. De ziekenhuizen zullen het moeten betalen uit de budgetten die ze hebben, maakte minister Klink gisteren na afloop van de ministerraad duidelijk. Het ministerie bepaalde vorige week dat er geen noodhospitaal zou komen.


Volgens H. Borghouts van de raad van toezicht is het aan de interim-bestuurder uit te zoeken waar de financiering van de nood-ok’s vandaan moet komen. Hoefsmit heeft opdracht gekregen de situatie rond de ziekenhuizen in kaart te brengen en moet over twee weken met een rapport komen. Accountantsbureau KPMG onderzoekt in dezelfde tijd wat de oorzaken zijn van het tekort van 7 miljoen euro in de eerste helft van 2008.

De noodoperatiekamers worden ingezet voor alle acute ingrepen en voor verloskunde. Voordat de units kunnen worden gebruikt, moeten er vergunningen komen en bouwkundige aanpassingen worden gedaan. Ook de inspectie moet nog groen licht geven voor deze oplossing.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen