Overheid kan zich op vier niveaus voorbereiden op pandemie

Array

De Nederlandse overheid kan zich volgens Ab Osterhaus op vier niveaus voorbereiden op een volgende pandemie. Vooral de mogelijkheden van prepandemische en vroegpandemische vaccinatie moeten serieus worden bekeken.


Osterhaus presenteert vandaag tijdens de Erasmus MC-publiekslezing Lof der Geneeskunst ‘Virussen Vogelvrij; is de dreiging te beteugelen?’ zijn inzichten op het gebied van de bestrijding van virussen uit de dierenwereld die mensen bedreigen. Hij laat zich tijdens deze lezing bovendien vaccineren tegen griep, omdat hij onlangs 60 jaar is geworden.

Bewakingssysteem
Professor Ab Osterhaus, hoogleraar Virologie aan het Erasmus MC, onderscheidt vier lagen waarlangs de Nederlandse overheid zich kan voorbereiden op een pandemie. Ten eerste niet-medische interventies, zoals het snel kunnen realiseren van een verbod op bijeenkomsten voor grote groepen en het sluiten van scholen. Ten tweede dient er een goed bewakingssysteem te zijn voor virusontwikkelingen in mens en dier. Volgens Osterhaus zijn we daar inmiddels al ver in. Ten derde moeten er voldoende antivirale middelen in opslag zijn voor het geval een pandemie uitbreekt. Dit is inmiddels gerealiseerd. Er bestaat echter altijd een kans dat virussen hiervoor ongevoelig worden. Daarom lijkt het gebruik van meerdere middelen aangewezen.

Strategie
Ten vierde (volgens Osterhaus momenteel de laag die de meeste aandacht vraagt) kan er een strategie ontwikkeld worden voor een prepandemische of vroegpandemische vaccinatie. Dat wil zeggen een strategie om snel grote groepen mensen te vaccineren net vóór of aan het begin van het uitbreken van een pandemie. Met name de laatste twee jaar zijn er bij de ontwikkeling van zulke vaccins grote vorderingen gemaakt. De Gezondheidsraad, waarvan Osterhaus deel uitmaakt, buigt zich op dit moment over deze problematiek.

Meer weten over de Erasmus MC-lezing? Ga naar de website van  Lof der Geneeskunst.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen