Verbod dierproeven cosmetica

Tijdens het AO van 24 september jl. heeft minister Klink de kamer toegezegd binnen een week aan te geven op welke wijze. De verboden op het uitvoeren van dierproeven ten behoeve van cosmeticaproducten en ingredienten van cosmeticaproducten zijn geregeld.

De handelsverboden op cosmeticaproducten en ingredienten van cosmeticaproducten zijn geregeld;

op welke wijze de VWA toeziet op de verboden.

Binnen Nederland bestaat reeds sinds februari 1997 krachtens de Wet op de Dierproeven een verbod op het uitvoeren van dierproeven ten behoeve van cosmeticaproducten en ingredienten van cosmeticaproducten.

Het verbod op het uitvoeren van dierproeven met cosmetische eindproducten in de EU geldt sinds 11 september 2004.

Gefaseerd en uiterlijk per 11 maart 2009, zes jaar na de inwerkingtreding van zevende wijzigingsrichtlijn van de Europese Cosmeticarichtlijn (Rl. 2003/15/EG), wordt het uitvoeren van dierproeven met ingredïenten of combinaties daarvan bestemd voor cosmetica binnen de EU verboden, ongeacht of er dan alternatieven voor dierproeven beschikbaar zijn.

Momenteel zijn binnen de EU deze alternatieven nog niet voor handen, althans nog niet officieel vastgesteld, waardoor het testen van ingredienten of combinaties daarvan nog toegestaan is.

Ook het Europese verkoopverbod van cosmetica waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd, wordt stapsgewijs van toepassing naarmate er alternatieve methoden gevalideerd en in EU-wetgeving opgenomen worden, waarbij ook rekening gehouden wordt met validering op OESO-niveau. Dit verkoopverbod wordt uiterlijk zes jaar na de inwerkingtreding van de zevende wijzigingsrichtlijn, dus ook op 11 maart 2009, van toepassing. Behalve als het gaat om proeven in verband met toxiciteit bij herhaalde toediening, toxiciteit met betrekking tot de voortplanting en toxicokinetiek.

Voor deze drie gezondheidseffecten geldt een termijn van tien jaar na de inwerkingtreding van de wijzigingsrichtlijn, d.w.z. 11 maart 2013, ongeacht of er dan alternatieven voor dierproeven beschikbaar zijn. Producten die voor de bepaling van deze gezondheidseffecten zijn getest door middel van dierproeven mogen dus nog tot uiterlijk 11 maart 2013 worden verhandeld binnen de EU.

Dierproeven voor cosmeticaproducten of ingredienten vinden in Nederland sinds het verbod niet meer plaats. Dit wordt voldoende geborgd via de toetsing vooraf door DEC’s en de controle van de VWA op de DEC’s.

De controle op import uit derde landen van cosmeticaproducten is nog niet mogelijk omdat de handelsverboden (per maart 2009 respectievelijk maart 2013 uiterlijk van kracht) binnen de EU nog niet zijn doorgevoerd. Producten die binnen EU-lidstaten rechtvaardig op de markt zijn gebracht, kunnen door de hele EU worden verhandeld en mogen binnen Nederland niet worden verboden. De VWA heeft om die reden tot op heden nog geen toezicht gehouden op de handel van cosmeticaproducten in relatie tot dierproeven.

Vanaf 11 maart 2009 geldt binnen de EU een gedeeltelijk handelsverbod zoals eerder aangegeven. De VWA zal vanaf dit moment bezien op welke wijze hierop zo efficient mogelijk toezicht kan worden gehouden.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen