75% van de Parkinson-patiënten heeft reukstoornis

Array

De ziekte van Parkinson is een chronische, progressieve neurologische aandoening, die gepaard gaat met een karakteristieke stoornis van het bewegen. De ziekte openbaart zich over het algemeen na het veertigste levensjaar. Naast de karakteristieke bewegingsstoornis zijn reukstoornissen een vroegtijdig en frequent symptoom bij de ziekte van Parkinson. Reuktests zouden daarom kunnen bijdragen aan het onderscheid tussen patienten en gezonde personen of tussen de ziekte van Parkinson en andere hersenziekten die daar sterk op lijken. Bovendien is er nog veel onbekend over de onderliggende oorzaken van deze reukstoornissen.

Promovendus Sanne Boesveldt onderzocht de kenmerken van de verschillende reukstoornissen bij de ziekte van Parkinson, welke combinatie van reuktests het beste is om patienten te onderscheiden van gezonde personen en of de hersenen van Parkinson-patienten anders reageren op het ruiken van geuren.
Uit haar onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de Parkinson-patienten geen reukstoornis hebben en dat bij de ziekte van Parkinson de meeste, maar niet alle, aspecten van het reukvermogen verstoord zijn. Verder stelde zij vast dat een combinatie van een geuridentificatietest (welke geur is dit?) en een geurdetectietest (vanaf welke concentratie wordt een geur waargenomen) het beste is om Parkinson-patienten van gezonde personen te onderscheiden. Bovendien bleken er tijdens het ruiken van een geur verschillen in hersenactiviteit te bestaan tussen Parkinson-patienten en gezonde personen hetgeen perspectieven biedt voor verder onderzoek naar de oorzaak van de reukstoornissen bij de ziekte van Parkinson.


promotoren:  prof.dr. E.Ch. Wolters, prof.dr. C.J. Stam
copromotor: dr. H.W. Berendse

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen