Drie nieuwe virusstammen in griepvaccin

Array

Voor het eerst in twintig jaar bevat het griepvaccin drie nieuwe virusstammen. Europa wapent zich hierdoor tegen een griepvirus afkomstig uit Australie dat ook hier voor veel griepslachtoffers zou kunnen zorgen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt elk jaar welke virusstammen naar alle waarschijnlijkheid in het komende griepseizoen gaan heersen. Aan de hand van die gegevens maken de fabrikanten elk jaar een nieuw vaccin met daarin de bestanddelen van meestal drie van die virusstammen.

Een netwerk van laboratoria over de hele wereld geeft de vier WHO samenwerkende centra voor griep (Atlanta, Londen, Melbourne en Tokio) de mogelijkheid de circulerende virussen te identificeren. De vaccins worden elk jaar aangepast zodat de meest recente griepvirussen in het vaccin voor het volgende jaar zitten. De autoriteiten van elk land geven hun goedkeuring aan de stammen die gebruikt worden in hun land. Dode virussen
Het griepvaccin bevat meestal drie verschillende typen geïnactiveerd virus. De virussen worden gekweekt in bevruchte kippeneieren, vervolgens gedood en gezuiverd alvorens het vaccin wordt gemaakt. Omdat de virussen geïnactiveerd (dood) zijn, kun je van een griepprik geen griep krijgen. Wel is het mogelijk dat mensen, ondanks de griepvaccinatie, toch griep krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze al besmet waren toen ze de prik kregen, of dat de griepvirussen die rondwaren niet helemaal goed matchen met de stammen die in de griepvaccins gebruikt worden. Is de match niet perfect, dan betekent dat overigens niet dat de griepprik zinloos is. Het vaccin beschermt dan toch nog tegen de meest ernstige gevolgen van griep en zorgt ervoor dat de griep minder heftig verloopt.

Beter matchen

De drie meest voorkomende griepvirussen die meestal in de griepvaccins gebruikt worden zijn twee gevaarlijke A-stammen en een minder gevaarlijke B-stam. Meestal is slechts een van de drie stammen nieuw dat jaar. In het begin van dit jaar liet het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) al weten dat meer dan de helft van de griepvirussen die rondwaren, niet meer matchen met de stammen in het griepvaccin van vorig jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was het hiermee eens en besloot dat er dit jaar een heel nieuw griepvaccin moest komen, met stammen die het vorig jaar niet gebruikt zijn om het vaccin te maken.

Drie nieuwe stammen

Dit jaar bevat het griepvaccin dus drie nieuwe griepvirussen:

  • A/Brisbane/59/07 (H1N1) (nieuw)
  • A/Brisbane/10/07 (H3N2) (nieuw)
  • B/Florida/4/06 (nieuw)

Van de drie nieuwe virusstammen, deden er twee de ronde in het zuidelijk halfrond, en die zijn ter preventie opgenomen in het vaccin voor het noordelijk halfrond. De derde stam lijkt op een virusstam die vorig jaar hier circuleerde. Het tweede virus uit de rij (A/Brisbane/10/2007) is een kwaadaardig virus dat vorig jaar in Australie voor veel griepslachtoffers heeft gezorgd. Het aantal mensen dat griep kreeg, bleek meer dan drie maal hoger te liggen dan het gemiddelde van de vijf vorige jaren. De WHO adviseerde daarom om deze stam dit jaar op te nemen in het griepvaccin voor Europa. Het is niet gezegd dat dit griepvirus ook het noordelijk halfrond zal bereiken, maar als dat het geval is, zijn de meest kwetsbare mensen uit onze bevolking beschermd door de griepprik.

Bron: Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), advies influenza 2008-2009

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen