Slechts één op de 75 mensen zoekt hulp voor psychische stoornis

Array


Slechts één op de vijfenzeventig mensen met ernstige dwangklachten gaat naar de huisarts. Dat blijkt uit de resultaten van onderzoek onder 600.000 huisartsen. Een zorgwekkende situatie want het gaat hier om een ernstige psychische ziekte die wél goed te behandelen is.
Er zijn in Nederland duizenden mensen die geen hulp krijgen voor hun dwangstoornis. Een dwangstoornis is een psychische ziekte waarbij normale dwangmatige eigenschappen (zoals het wassen van je handen) overgaan naar ziekelijke dwang (het schrobben van je handen tot bloedens toe).Ongeveer 2,6 procent van de totale Nederlandse bevolking (400.000 mensen) heeft een dwangstoornis. Schoonmaakdwang en controledwang zijn het meest bekend. Zo’n stoornis verdwijnt niet vanzelf. De kans is zelfs groot dat de dwang erger wordt. De (maatschappelijke) problematiek van deze verborgen stoornis is groot.

Hoe het komt dat patienten met dwangklachten geen hulp zoeken is nog onbekend. Volgens het Fonds Psychische Gezondheid is het onder andere een groot probleem dat mensen zich schamen voor hun klachten. “Bij een dwangstoornis voeren mensen handelingen uit die eigenlijk niet nodig zijn. Dat weet een patient ook. Hij verbergt daarom zijn ziekte voor de buitenwereld. Ook is de drempel groot om met deze ‘gekke symptomen’ naar de dokter te gaan,” aldus het Fonds. Om de dwangstoornis uit het verborgene te halen, wordt tijdens de Landelijke Dag Psychische Gezondheid op 10 oktober 2008 aandacht besteedt aan dwangstoornissen.

(Op 10 oktober wordt jaarlijks wereldwijd aandacht besteedt aan psychische problemen. In Nederland is het Fonds Psychische Gezondheid kartrekker van de ‘Landelijke Dag’.)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen