Donorcodicil geen oplossing orgaantekort

Array

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya ziet niets in het plan van CDA en PvdA om het oude donorcodicil nieuw leven in te blazen. Die partijen menen zo het tekort aan orgaandonoren terug te kunnen dringen. Op dit moment overlijden jaarlijks tussen de 150 en 200 mensen, omdat er voor hen geen donororgaan beschikbaar is. Volgens Koser Kaya wordt het grootste probleem, de vrijblijvendheid die om het registreren hangt, met het plan van PvdA en CDA niet opgelost.

Register niet het grootste probleem
Uit onderzoek van de Nierstichting blijkt dat het grootste probleem van mensen niet is dat hun keuze geregistreerd wordt in een register. Koser Kaya: “Slechts 7 procent van de mensen voert het argument `ik wil niet in een (overheids)register’ aan als achterliggend bezwaar om niet te registreren. Daar ligt dus niet het probleem.”

En Koser Kaya wijst nog op een ander feit: “De vindbaarheid van het donorcodicil was destijds (vóór 1998) erg laag. Dit was juist één van de redenen om naar een centraal raadpleegbaar register over te stappen. Ik snap niet dat CDA en PvdA terug willen naar een systeem dat niet werkte.”

Invoering ADR-systeem

De sociaal-liberaal pleit voor invoering van actieve donorregistratie (ADR-systeem). Daarin worden mensen verplicht om in ieder geval hun keuze te laten registreren. Mensen kunnen die keuze binnen dat systeem ten allen tijde wijzigen. Koser Kaya: “Ik pleit voor keuzevrijheid, maar wil wel dat mensen een keuze maken. Een groot maatschappelijk probleem als het tekort aan donororganen moeten we niet zo vrijblijvend benaderen als de regeringspartijen nu doen. Dat doet geen recht aan de ernst van het probleem.”


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen