Kamer tegen automatisch donorschap

Array

De automatische orgaandonatie is van de baan. De Tweede Kamer is tegen het idee van een commissie en een aantal organisaties om mensen automatisch als donor te beschouwen als ze geen keuze hebben gemaakt. Minister Klink is tegen zo’n systeem en in een debat kreeg hij steun van een ruime meerderheid.

Het Actief Donor Registratiesysteem (ADR) is een breed gedragen voorstel van bijna alle organisaties en instellingen die te maken hebben met orgaandonatie en -transplantatie. Met het systeem zou je tot een honderd procent-registratie zijn gekomen. Iemand blijft gewoon zelf de keuze houden, maar als hij/zij zich na herhaalde schriftelijke oproepen niet heeft laten registreren, wordt als donor geregistreerd.

De minister laat een plan van CDA en PvdA onderzoeken om weer donorcodicils in te voeren. Het Actief Donor Registratiesysteem (ADR) heeft het niet gehaald in de Tweede Kamer. Tijdens een hoofdelijke stemming op dinsdag 8 maart jl. stemde 78 Kamerleden tegen de motie die hiertoe door de SP, PvdA, LPF, D66, GroenLinks, Lijst Lazrak en ChristenUnie was ingediend. 68 Kamerleden stemden vóór de motie.


De minister zal wel aanvullende maatregelen nemen om de huidige Wet op de Orgaandonatie (WOD) beter te laten werken en meer donoren te krijgen. Daarnaast zal Hoogervorst op verzoek van de Tweede Kamer een voorstel uitwerken volgens het ‘voor wat, hoort wat’-systeem. Hoewel de minister aanvankelijk nog tegen een dergelijke systeem bij orgaandonatie was, is hij na gesprekken met specialisten van gedachten veranderd. Volgens de minister zijn er grote groepen mensen die op religieuze gronden een orgaan weigeren af te staan, maar wel een orgaan wensen te ontvangen als zij daar zelf aan toe zijn. De minister vindt dat dat wringt. Het kabinet heeft nog geen standpunt over dit idee.

In bijvoorbeeld winkels zouden kaartjes moeten komen waarop iemand kan aangeven of hij donor wil worden. Het moet een aanvulling zijn op het huidige systeem van centrale registratie.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen