Klink omarmt robots in zorg

0
237

Minister Ab Klink van volksgezondheid is enthousiast over de Oost-Groninger plannen voor robots, domotica en andere technologische vernieuwingen in de zorg. Dat liet hij maandag weten tijdens een werkbezoek aan het Winschoter ziekenhuis. Een serie ziekenhuisdirecteuren en wetenschappers presenteerde plannen voor nieuwe technologie vanwege de sterk toenemende behoefte aan gezondheidszorg.


Zo wil professor Hans Wortmann van de Rijksuniversiteit Groningen een vervolg op het deels mislukte project Koala, waarbij chronisch zieken worden aangesloten op een beeldverbinding met hun artsen. Bestuursvoorzitter Jan Cooijmans van het Ommelander Ziekenhuis hamert al langer op het invoeren van zorgrobots naar Japans voorbeeld. Volgens Klink zijn dergelijke plannen dringend noodzakelijk omdat de zorg last krijgt van personeelstekorten. “Niet de angst voor vervreemding door zulke technologieen is het grote gevaar, maar het gebrek aan zorg door te weinig personeel. Door dat gebrek kunnen er ernstige fouten gemaakt worden.”

Klink wees erop dat volgens hem de ‘Fortuyn-revolte’ in 2001 te maken had met die personeelstekorten. “Er was schaarste in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. Dat leidde tot wrevel onder de bevolking. Daar ligt een gigantische uitdaging en ik ben echt impressed hoe dat hier in Groningen wordt opgepakt.”


Streekziekenhuizen

De streekziekenhuizen hoeven niet te vrezen voor hun voortbestaan, liet Klink doorschemeren. Er liggen volgens hem plannen klaar voor geldproblemen bij de acute zorg en de intensive cares.


Telezorg

Duizend langdurig zieken uit Oost-Groningen krijgen een aansluiting op een nieuw systeem van telezorg. Daarbij komen ze via het beeldscherm van hun tv en internet in contact met hun dokters en andere zorgverleners. Professor Hans Wortmann van de Rijksuniversiteit Groningen presenteerde dit plan genaamd Living Lab op een bijeenkomst in het ziekenhuis in Winschoten. Het moet een vervolg worden op een eerder deels mislukt telezorg-project. De in Winschoten aanwezige minister Ab Klink van volksgezondheid reageerde enthousiast.


Bron: DVHN.nl

Vorig artikelJeugd moet meer bewegen
Volgend artikel“Terugplaatsen van eigen tepel bij borstkankerpatiënten groot succes”
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.