Onderzoek naar pasvorm condoom

Array

Voor het eerst in Europa wordt de komende maand onder mannen de pasvorm en het gebruiksgemak van condooms onderzocht. Het Amerikaanse Centrum ter Promotie van Seksuele Gezondheid, verbonden aan de Universiteit van Indiana, vraagt mannen naar hun ervaringen met de maat en het gebruiksgemak van condooms.

Hiervoor werkt het samen met de Condomerie,`s werelds eerste speciaalzaak voor condooms. Op de website http://www.condomerie.com/fitfeel kunnen mannen uit heel Europa anoniem en in hun eigen taal een enquête invullen over hun condoomgebruik. Zo wordt gevraagd of het condoom lekker zit, te klein of te groot is, of het wel eens scheurt en of het wel eens afglijdt tijdens of na de seks. De resultaten van de studie kunnen daarna gebruikt worden voor de ontwikkeling van verbeterde condooms.
“Door mee te doen aan het onderzoek helpen mannen in de toekomst een beter passend en comfortabeler condoom te ontwerpen”, licht Theodoor van Boven van de Condomerie toe.

Onderzoeker professor Michael Reece van het Center for Sexual Health Promotion geldt als een autoriteit op dit gebied. Hij deed in Amerika eerder onderzoek naar condoomgebruik bij stellen. In de VS zijn inmiddels condooms in diverse maten op de markt gebracht. In Europa is dat nog niet het geval. “Er zijn hier nauwelijks condooms op maat”, stelt Van Boven.

De ontwikkeling van beter passende condooms werkt volgens hem ook door in het stimuleren van veilig vrijen. Het leidt tot beter condoomgebruik en minder klachten over scheurende of falende condooms.

Professor Reece werkt voor zijn onderzoek samen met meerdere Europese organisaties die zich bezighouden met gezondheid. Er wordt zo zoveel mogelijk informatie verzameld over Europese mannen, hun condoomervaringen, seksueel gedrag en – dit is iets compleet nieuws- hun score op Reeces zogeheten `Fit and Feel` meetlat. “Het aantal klachten van mannen over de pasvorm en het comfort van condooms bepaalt of ze geneigd zijn condooms consistent en correct te gebruiken. Een beter begrip van deze factoren is van belang voor zowel condoomproducenten als professionals in de seksuele voorlichting. Beide
hebben hetzelfde doel om het condoomgebruik te verbeteren en het aantal gevallen van HIV en SOA terug te dringen”, aldus Reece.

Volgens Van Boven hebben alle Europese condoomgebruikers baat bij een comfortabel condoom op maat. Hij roept daarom alle mannen op de enquête in te vullen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen