Rechtbank Groningen begint vandaag met de inhoudelijke behandeling Groningse hiv-zaak

De rechtbank in Groningen begint vandaag met de inhoudelijke behandeling van de Groningse hiv-zaak. Drie mannen die zelf besmet zijn met hiv, worden ervan verdacht veertien andere mannen met het virus besmet te hebben. Peter M. uit Scharmer en zijn partner Wim D. zouden, samen met Hans J. uit Groningen, de slachtoffers hebben gedrogeerd, om vervolgens onveilige seks met hen te hebben. De zaak is complex. Zo moet bewezen worden dat de slachtoffers ook daadwerkelijk door deze drie verdachten besmet zijn geraakt met het virus. Drie virologen worden ingezet als getuige-deskundige. De verdachten worden bijgestaan door Duco Keuning en Heiko Eckert (De Haan Advocaten Groningen) en Jan Boksem (Anker en Anker Advocaten), tevens bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Maastricht (UM).

Het proces zal ongeveer een week duren. Twee Drentse en een Friese rechter zullen zich buigen over deze kwestie. De reden dat twee Drentse rechters worden ingezet is omdat een van de slachtoffers werkzaam was op de Groninger rechtbank. Groninger rechters mogen op die reden niet (ver)oordelen. De president van de rechtbank is mr. Jan Schoemaker. De aanklager is Marcel Wolters, voorheen (tbs-)advocaat. Als officier van justitie heeft hij veel ervaring op zedenzaken.


De verdachten

Peter M. (50): een verpleegkundige en locatiemanager van twee zorginstellingen. Komt in het dossier naar voren als de dominante man.

Hans J. (35): medewerker van een gerenommeerd horecabedrijf in de Groninger binnenstad. Slaafs.

Wim D. (49): weg- en waterbouwkundige bij Essent Milieu.

Peter M. en Hans J. worden als hoofdverdachten gezien. Wim D. zou niet hebben besmet, maar het wel mogelijk hebben gemaakt dat de andere twee konden doen wat ze hebben gedaan. Daarmee net zo schuldig, zegt justitie. Peter M. en Wim D. zijn partners en hebben al twintig jaar een relatie (nog steeds).

In het dossier bevindt zich volgens de Volkskrant een gevonden brief van Hans J. Justitie zegt dat dat klopt. In die brief (d.d. 31 december 2006) schrijft Hans J. dat hij bewust ‘zijn meester’ heeft besmet en anderen ook. ‘De klootzakken hebben gekregen waar ze om vroegen’, zo zou in die brief staan.

De slachtoffers werden geïnjecteerd met hun eigen, met hiv besmette bloed. Daarvoor gebruikten ze volgens het Openbaar Ministerie injectienaalden die Peter M. had gestolen bij zijn werk. M. was verpleegkundige. Ze zouden hun slachtoffers opgepikt hebben bij seksfeesten op verschillende plaatsen in de provincie Groningen. Via internet zouden ze hun slachtoffers naar die feesten gelokt hebben. Tijdens het proces moet justitie de verdenking, dat de drie verdachten hiervoor verantwoordelijk zijn, bewijzen. Hiervoor zijn vier getuige-deskundigen (drie virologen en een ghb-expert) opgeroepen om een toelichting te geven op hun onderzoeken. De verwachting is dat hun bevindingen doorslaggevend zullen zijn. De advocaten hebben aangevoerd dat het niet uitgesloten moet worden dat de (of een aantal) slachtoffers al eerder waren (was) besmet. Het is een van de vragen die de deskundigen moeten beantwoorden. De slachtoffers, veel al gewone mannen, vrezen de komende dagen de massale media aandacht voor het proces.

Schaamte
De opzettelijke besmettingen kwamen in de zomer van 2006 aan het licht toen een slachtoffer zijn verhaal deed bij de GGD. De politie hield de mannen in de gaten, maar kon hen niet oppakken omdat de slachtoffers geen aangifte durfden te doen, uit angst en schaamte. Een klein jaar later durfden ze dat wel en kon het onderzoek worden hervat. Op 13 mei kon de politie Peter M. pakken na een drugstransactie. De andere twee mannen werden diezelfde dag opgepakt.

Mishandeling
Omdat een hiv-besmetting wordt gezien als een chronische en geen dodelijke ziekte, wordt de mannen zware mishandeling ten laste gelegd. Peter M. wordt er ook van verdacht dat hij injectienaalden en andere attributen stal van zijn werk. Wim wordt ook medeplichtigheid ten laste gelegd.Omdat het hiv-virus niet (meer) leidt tot de dood, is aan de verdachten het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel (met voorbedachten rade) ten laste gelegd. Daarnaast: verkrachting (ontucht met een machteloze) en het bezitten en verstrekken van drugs. Aan een van de verdachten is ook nog eens diefstal (van injectienaalden e.d.) ten laste gelegd.


Recente artikelen