Derde Bob Pinedo Prijs voor professor Löwenberg

Array

Erasmus MC’er professor Bob Löwenberg is de Bob Pinedo Prijs toegekend voor zijn bijdragen aan de verbetering van de behandeling van kankerpatienten. Professor Löwenberg ontvangt de prijs op 30 oktober tijdens het derde Translational Oncologie Symposium in Amsterdam. De prijs is een initiatief van het Medical Knowledge Institute (MKI), een jonge, internationale non-profitorganisatie die gezondheidszorg als een fundamenteel mensenrecht beschouwt.


Activiteiten
De ‘Bob Pinedo Cancer Care Prize’ is twee jaar geleden door het MKI ingesteld ter ere van Pinedo’s werk als oprichter van het VU University Medical Center (VUmc) Cancer Center Amsterdam (CCA) en zijn inzet op het gebied van kankeronderzoek, patientenzorg en voorlichting. Professor Dr. H.M. (Bob) Pinedo is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de activiteiten van het MKI ten aanzien van kankerprogramma’s in ontwikkelingslanden. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 en een bronzen beeld in de vorm van een hand van Bob Pinedo, die voor veel kankerpatienten kracht en hoop op genezing symboliseert.

Gelauwerd
Met de toekenning van de prijs aan professor Löwenberg wordt, na twee Amerikaanse onderzoekers, voor het eerst een klinisch kankeronderzoeker van Europese bodem gelauwerd. Bob Löwenberg is sinds 1990 als hoogleraar hematologie en afdelingshoofd verbonden aan het Erasmus MC. Tussen 1982 en 1990 was professor Löwenberg wetenschappelijk directeur van de dr. Daniel den Hoed Kliniek te Rotterdam. Zijn wetenschappelijke activiteiten richten zich op de verbetering van de diagnostiek en behandeling van leukemie en de ontwikkeling van stamceltransplantatie. Hij publiceerde op dit gebied in vooraanstaande wetenschappelijke bladen.

Verdiensten
Bob Löwenberg zit in de redactie van verschillende internationale tijdschriften, waaronder the New England Journal of Medicine. Hij is één van de oprichters van de Nederlands-Belgische Studiegroep voor Bloed- en Lymfklierkanker Nederlands, de stichting HOVON, en is daarnaast voorzitter van de HOVON leukaemia trial group. Professor Löwenberg is ook één van de oprichters en voormalig voorzitter van de European Hematology Association (EHA) en verder was hij voorzitter van de International Society of Hematology. Hij is lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW).
Tussen 2002 en 2008 vervulde de heer Löwenberg het voorzitterschap van de Raad voor Medische Wetenschappen van de KNAW. Voor zijn wetenschappelijke bijdragen op het gebied van leukemie heeft Bob Löwenberg eerder de prof.dr. P. Muntendamprijs (2004) en de Jacqueline Seroussi Memorial Cancer Research Award (Tel Aviv 2006) ontvangen. In 2008, tijdens de viering van het vijftigste jaarlijkse congres van de American Society of Hematology in San Francisco, valt hem de eer te beurt om de Ham Wasserman Lecture te geven.

Evenement
Het symposiumprogramma van dit jaar omvat keynote presentaties van experts op het gebied van kankeronderzoek vanuit de hele wereld. Daarnaast leveren verschillende Europese onderzoekers wetenschappelijke bijdragen vanuit hun eigen onderzoeksprogramma’s. Het symposium en de prijsuitreiking vormen een jaarlijks terugkerend evenement. Meer informatie kunt u vinden op www.cancercenteramsterdam.nl. Via deze site kunnen mensen zich ook opgeven.


Bron: ErasmusMC

Recente artikelen