Diabetespatient heeft geen baat bij aspirine in preventie hartinfarct en CVA

0
156

Aspirine moet niet standaard worden gebruikt om hartaanvallen bij diabetici te voorkomen. Dat blijkt uit Schots onderzoek dat gepubliceerd is in The British Medical Journal, aldus Bijzijn. Zo’n 1300 volwassenen zonder hartkwalen deden mee aan het onderzoek. Bij mensen die al eerder een infarct of een beroerte hebben gehad, zou aspirine het risico op een recidief met 25 procent verminderen.

Ongeveer 80 procent van de diabetici overlijdt aan cardiovasculaire ziektes. Vaak wordt een dagelijkse dosis aspirine aangeraden als preventieve benadeling. Maar uit het onderzoek bleek dat diabetici geen baat hebben bij aspirine om een hartinfarct of een CVA tegen te gaan. Na zeven jaar onderzoek was er geen verschil tussen diabetici zonder cardiovasculaire klachten die aspirine namen en diabetici die een placebo namen.