Alcoholpoli van het Reinier de Graaf Ziekenhuis uitgerold naar ‘Project Voorkom alcoholschade bij jongeren’ in vier ziekenhuizen
Array
Het doel van de pilot is om het in het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis ontwikkelde protocol voor jongeren met een alcoholvergiftiging uit te voeren, te onderzoeken op toepasbaarheid en kennis te verspreiden over ziekenhuizen in het land. De pilot loopt voor de duur van anderhalf jaar. Naar verwachting zullen in deze periode in de pilotziekenhuizen in totaal ongeveer 200 jongeren met acute alcoholproblemen behandeld worden en nazorg krijgen. Dit aantal is nodig om de werkwijze te kunnen toetsen op effectiviteit.
De pilotziekenhuizen zijn geselecteerd op onder andere: regionale spreiding in Nederland, het relatief veel voorkomen van alcoholvergiftiging onder jongeren in hun regio, actieve samenwerking met omliggende ziekenhuizen voor het doorverwijzen van jongeren met een alcoholvergiftiging en het ontplooien van activiteiten op het gebied van alcohol en jongeren. De ervaringen uit de pilot zijn uitgangspunt voor een definitief protocol, ondersteund door het CBO, dat aan de betreffende beroepsgroepen voor akkoord wordt voorgelegd.
Het ministerie van VWS steunt en financiert de pilot. Het Partnership Vroegsignalering Alcohol en de Reinier de Graaf Groep leiden het project. De kinderafdeling van de Reinier de Graaf Groep opende in december 2006 als eerste ziekenhuis in Nederland een gespecialiseerd spreekuur “Alcoholproblematiek bij kinderen”. Initiatiefnemers zijn kinderarts Nico van der Lely en medisch psycholoog Mireille de Visser.