Kabinet gaat eindelijk over tot ingrijpen bij slecht beleid zorginstellingen

0
209

Minister Klink heeft in een debat over patientenrechten aangekondigd de wet aan te passen om zodoende de Raden van Bestuur en Toezicht van zorginstellingen naar huis te kunnen sturen bij wanbeleid. Wanneer sprake is van van wanbestuur kan voortaan een raad worden vervangen door een bewindvoerder die orde op zaken stelt. Bij de IJsselmeerziekenhuizen was de Raad van Bestuur al maanden op de hoogte van de slechte luchtkwaliteit in de operatiekamers. Het onderzoek dat dit constateerde stopte de Raad van Bestuur in een bureaula en deed verder niets. Pas nadat er bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg verontrustende berichten over de IJsselmeerziekenhuizen kwamen, werd er ingegrepen. Ook bij Amsterdam Thuiszorg was er sprake van jarenlang wanbeheer. Pas toen de instelling dreigde failliet te gaan, kwam dit naar buiten.  De staatssecretaris gaf in mei aan geen verantwoordelijkheid te hebben bij wanbestuur. De minister geeft nu toe dat de overheid wel degelijk kan ingrijpen.