SP: Schaf numerus fixus geneeskunde af

Array

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Klink van Volksgezondheid snel maatregelen neemt om het tekort aan psychiaters op te lossen. Al tijden zijn er te weinig psychiaters en per januari aanstaande sluit de GGZ-kliniek van het Antonius Ziekenhuis in Sneek wegens een tekort aan psychiaters. Van Gerven: “Het is te zot voor woorden dat in tijden dat er steeds meer vraag naar psychiatrische zorg is, er klinieken gesloten worden. Minister Klink moet er snel voor zorgen dat er voldoende psychiaters komen. De numerus fixus – de beperking van het aantal studenten die geneeskunde mogen studeren – moet worden afgeschaft. En er moeten meer opleidingsplaatsen voor psychiaters gerealiseerd worden.” In Sneek wordt de GGZ-kliniek in het Antonius Ziekenhuis gesloten wegens een tekort aan psychiaters. De GGZ Friesland zoekt al een tijd naar meer psychiaters en zegt dat het tekort een landelijk probleem is. Studenten zouden de studie, van zeker tien jaar, te lang vinden. Daartegenover staat een stijging van de behoefte aan geestelijke zorg. Henk van GervenDe sluiting van de GGZ-kliniek in Sneek op 1 januari heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de huidige patienten. Die zijn tegen die tijd uitbehandeld. Maar waar nieuwe patienten in de regio van Sneek naar toe moeten is nog onduidelijk. Henk van Gerven “Het tekort aan psychiaters kan gevaarlijk zijn voor de maatschappelijke gezondheid. Zo is er niet alleen een tekort aan psychiaters in ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in gevangenissen en TBS-klinieken. Een tekort aan gekwalificeerd personeel kan ook leiden tot misstanden, zoals langdurige opsluitingen in de isoleercel waarvan we recent de schrijnende voorbeelden, bijvoorbeeld bij AMC de Meren, hebben kunnen horen.” Aanstaande zaterdag houdt de actiegroep Zorg geen markt een manifestatie over de marktwerking in de GGZ. Uit de enquête van de actiegroep kwamen ook meldingen binnen dat een van de problemen in de GGZ het tekort aan psychiaters was. Een tekort dat op minimaal 300 wordt geschat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen