Webportaal zorgethiek brengt ethici en zorgverleners bij elkaar

Op 24 oktober wordt de webportal www.zorgethiek.nu gelanceerd. Deze interactieve website brengt zorgethici van de Universiteit van Tilburg en zorgverleners met elkaar in contact. De portal voorziet in informatie over (zorg)ethiek, zingeving en geestelijke verzorging en kan door alle werkenden in de zorg geraadpleegd worden.


Uit de zorg en de media komen vele signalen die wijzen op toenemende belangstelling voor en zorgen over kwesties rond zorgethiek, zoals de gevolgen van de toenemende marktwerking in de gezondheidszorg voor de patient. Binnen de Universiteit van Tilburg is veel expertise op het gebied van zorg en ethiek in huis om werkenden in de gezondheidszorg te bedienen met verdieping en reflectie over deze kwesties. Op initiatief van prof. dr. Frans Vosman, hoogleraar Christelijke ethiek en spiritualiteit, is daarom de portal Zorgethiek opgezet.

De webportal Zorgethiek biedt informatie over zorgethisch onderzoek en nieuws en interviews over wat er gaande is op het gebied van de zorg en zorgethiek, ook intercultureel en internationaal. Andere onderdelen zijn de Kwestie, het Discussieforum, de zorgethische Casus, bespreking van mediafragmenten door zorgethici en verhalen over zorgsituaties. In de Kwestie debatteert zorgethica Annelies van Heijst bijvoorbeeld met psycholoog en verpleegkundige Aart Pool over het verhullend taalgebruik rond ’transparantie in de zorg’.


Op de website komen verder allerlei domeinen van de zorg aan bod, cure en care: zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, het ziekenhuis, dementie, zorg voor mensen met een andere culturele achtergrond en nog veel meer. De website wordt gedragen door de leerstoel Christelijke ethiek van het departement Religiewetenschappen. Wetenschappers als Annelies van Heijst, Andries Baart en Carlo Leget dragen eraan bij, maar ook verpleegkundigen, artsen en zorgmanagers.

Voor degenen die behoefte hebben aan een uitbreiding van hun kennis en competenties en verdere verdieping in zorgethiek, presentietheorie, (religieuze) zingeving en godsdienstpsychologie, wordt via de portal informatie aangeboden over de masteropleiding Zorg, Ethiek en Beleid van de UvT.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen