Betere opsporing schade kleinste bloedvaatjes via MRI

Array

Met de verbeterde techniek van de nieuwe MRI is mogelijk om de kleinste detail in en rond het hart zichtbaar te maken. Ondanks een effectieve dotterbehandeling komt bij veel hartpatienten geen volledig herstel van de bloedtoevoer naar het hart tot stand. Oorzaak is beschadiging van de kleinste bloedvaatjes. De huidige controlemethoden pikken deze beschadigingen echter niet op. Op basis daarvan kan een betere voorspelling worden verkregen over eventueel nieuw hartfalen in de toekomst. Bovendien kan de behandeling van de hartpatient beter op diens individuele situatie worden toegesneden. Nog een voordeel is dat met de MRI geen schadelijke contrastvloeistof hoeft te worden toegediend. Indien een instelling beschikt over over ultramoderne MRI scan apparatuur kunnen ook de bloedvaten en het hart met een MRI scan worden onderzocht. Met bijvoorbeeld een moderne 3.0 tesla MRI scanner kunnen zelfs de zeer dunne haarvaten in beeld worden gebracht. Hiermee wordt de MRI scan angiografie steeds belangrijker, omdat alle aderen, zoals bvb. de halsslagader, op vernauwing of verstopping nauwkeurig beoordeeld kunnen worden.

 

 

Voordelen ten opzichte van de conventionele angiografie.

Meest recente MRI’s levert net zulke exacte beelden van de vaten als een conventionele angiografie. Een MRI scan angiografie maakt echter een invasieve ingreep met een katheder overbodig voor de diagnostiek. Bijwerkingen bij deze methode zijn niet bekend.

Een MRI- angiografie biedt volgende voordelen:

  • Geen ingreep door middel van een katheder
  • Geen blootstelling aan straling
  • Geen jodiumhoudend contrastmiddel
  • Geen nabloedingen
  • Geen extra risico op trombus vorming

MRI-onderzoek van het hart is een techniek die steeds vaker wordt toegepast, maar nog niet tot de standaardonderzoeken behoort.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen