Minister Klink stuurt brief aan alle inwoners van Nederland

3
244

Op 1 november 2008 ontvangen alle huishoudens in Nederland post van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij iedereen valt een envelop op de deurmat met hierin een brief, folder en bezwaarformulier. De mailing heeft tot doel alle inwoners van Nederland te informeren over de start van de invoering van het elektronisch patientendossier (EPD). Het elektronisch patientendossier (EPD)

Via het EPD kunnen zorgverleners die u behandelen snel uw actuele medische gegevens opvragen en inzien. Op een veilige en betrouwbare manier. Huisartspraktijken, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen zullen als eerste aansluiten op het landelijk EPD. Een wet gaat zorgverleners uiteindelijk verplichten om aan te sluiten. Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt voor behandeling bij de Tweede Kamer. De Eerste en Tweede Kamer moeten het wetsvoorstel wel eerst goedkeuren. Daarna kan het landelijk EPD verplicht worden ingevoerd.

Voorlichting over EPD ook in gesproken woord
Het informatiepakket dat u ontvangt van het ministerie van VWS zit in een A5 envelop (half A4) met venster. Het pakket bevat een brief, een folder en een bezwaarformulier. De folder en brief geven algemene informatie over het landelijk EPD. Ook staat in de folder wat de patienten-rechten zijn en hoe deze kunnen worden uitgeoefend. De folder is ook beschikbaar in gesproken woord.

Bezwaar maken
Het is mogelijk dat u niet wilt dat zorgverleners die u behandelen uw medische gegevens inzien. Daarom kunt u bezwaar maken. Zorgverleners kunnen dan via het EPD uw medische gegevens niet opvragen en inzien. Uw huisarts kan u vertellen wat de mogelijke gevolgen voor u zijn als u bezwaar maakt. Met het bezwaarformulier kan bezwaar worden aangetekend tegen het uitwisselen van gegevens

3 REACTIES

 1. Ik heb ook vandaag de brief in huis gekregen, wat mij heel erg tegen staat, is dat dit dezelfde minister is die tegen het automatisch registreren van een donorcodicil is, waar mensen dan achteraf bezwaar tegen kunnen maken.

  Maar voor het EPD systeem is het automatisch registreren geen probleem voor deze minister. En moet je zelfs een 0900 (a 10 euro cent per minuut) bellen om extra formulieren te krijgen of zelf kopieën maken van het formulier als je voor meer dan 1 persoon bezwaar wilt maken. En maak je bezwaar voor een kind die jonger is dan 16 jaar, moet je er zelfs een uittreksel uit het geboorteregister bij doen (wat niet ouder dan 3 maanden mag zijn). Dus als je die niet hebt dan moet je ook nog onkosten maken om bezwaar te maken. Verder staat er in de brief dat als je wilt weten wat de gevolgen zijn van bezwaar maken dat je dit maar aan je huisarts of apotheker moet gaan vragen, net of die niks anders te doen hebben. Dit hadden ze toch ook gewoon in hun brief kunnen uitleggen…

  Alleen door deze achterliggende gedachte denk ik er al hard over om bezwaar te maken, of denk ik nu te zwart/wit ??

 2. ik vind niet dat je te zwart wit denkt.
  ik ben het volkomen met je eens.
  Ook ik heb mijn bedenkingen over het systeem van afmelden als je bezwaar maakt.
  Ook heb ik bezwaar tegen de kosten die ik moet maken omdat eeen of andere minister iets bedenkt.
  ik heb een heel klein inkomen als een oudergezin en nog 4 minderjarige kinderen thuis,reken maar uit wat dat gaat kosten a 10,80 per uittreksel.
  En dan nog een ander aspect,hoe zit het met foutief in de computer neergezette gegevens,niemand hoeft immers meer te vragen wat je mankeert.laatst ging ik voor mijn dochter naar de h.a. kreeg een recept op naam van haar broertje mee naar huis.

 3. Ik kreeg via een ander forum de tip om het rapport van ITP over het EPD en onze privacy te lezen. En na het lezen ben ik er geheel uit en ga ik toch maar bezwaar maken.

  Voor de mensen die dit rapport ook willen lezen, je kunt het vinden op: http://www.octek.nl/pictures/itp.pdf

Comments are closed.