Multiresistente Salmonelle treft veel Nederlanders

Array

Nederland kampt met een uitbraak van salmonella. De uitbraak is in augustus begonnen, zegt gezondheidsdienst RIVM. De variant die heerst is lastig te bestrijden. Sinds augustus woedt in Nederland een grote uitbraak van multiresistente salmonella, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bevestigd. Tot nu toe hebben 150 mensen zich met klachten gemeld bij de dokter of het ziekenhuis. Elke week komen er vijf tot tien nieuwe gevallen bij. Het normale aantal in een week is twee. Volgens een woordvoerster van het RIVM hebben waarschijnlijk veel meer mensen last van de besmetting.

Er komen nu nog steeds vijf tot tien nieuwe meldingen per week van de salmonellabesmetting binnen vanuit het hele land. Vooral kinderen en ouderen lijken te worden getroffen.

Wetenschappers proberen te achterhalen waar de besmetting vandaan komt. Tot nu toe is duidelijk dat vis, zuivelproducten en contact met dieren niet de boosdoeners zijn. Volgens het RIVM woedt in Frankrijk, Denemarken en Zwitserland een soortgelijke salmonellauitbraak. Het instituut verwacht over enkele weken meer te weten.


De bron van de uitbraak is nog niet ontdekt. Wetenschappers doen onderzoek op allerlei soorten verdacht voedsel. Salmonella veroorzaakt misselijkheid en diarree. Vooral ouderen, kinderen en zwangere vrouwen melden klachten.

Recente artikelen