Cliënten beoordelen de zorg tijdens congres

0
195

Op 6 november vond het eerste Door Clienten Bekeken congres plaats in Apeldoorn. Duidelijk werd hoe clienten de kwaliteit van farmaceutische zorg ervaren hoe de zorg van eerstelijnscentra door clienten gewaardeerd werd. De methodiek ‘door clienten bekeken’ draagt daadwerkelijk bij aan kwaliteitsverbetering vanuit clientenperspectief. Verbeteringen zijn met name doorgevoerd op informatievoorziening en privacy.


Gedurende de dag is vanuit verschillende perspectieven (private banking, universitair ziekenhuis) kwaliteit nader bekeken. Veel aandacht is ook besteed aan transparant maken van kwaliteit en de betekenis van het label ‘Door Clienten Bekeken’. Hieronder treft u de presentaties. Binnenkort worden de foto’s van het congres hier geplaatst.