NZa komt met nieuwe regeling voor financiering lege bedden

Array

ActiZ en patientenvereniging LOC-LPR tekenen bezwaar aan tegen de korting op de compensatie voor lege bedden in verpleeghuizen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) presenteerde gisteren een voorstel voor de financiering hiervan.


Al jaren wordt er een discussie gevoerd in de AWBZ over het ontbreken van een regeling voor de financiering van leegstaande verpleeghuisbedden. Zonder een goede regeling, is er voor het verpleeghuis een financiele noodzaak om kamers steeds bezet te houden. Bij overlijden van een client moet een kamer direct de volgende dag weer bezet zijn. Dit beleid is zeer “clientonvriendelijk. Vorig jaar nam de kamer een motie van de SGP aan om te zorgen voor een goede regeling. ActiZ en LOC-LPR verzoeken nu in een brief aan de vaste kamercommissie van VWS om tijdens de begrotingsbehandeling deze motie navolging te geven.


Lege bedden
Gisteren kwam de NZa met een voorstel voor een zogenaamde “mutatieregeling” voor de financiering van lege bedden. Een leegstaand bed in een verpleeghuis kost €155. Na overlijden van een client is er sprake van een overgangsperiode, de zogenaamde “mutatiedagen”, voordat een bed bezet wordt door een nieuwe client. In het nieuwe voorstel van de NZa mag een verpleeghuis maximaal 13 mutatiedagen tegen een tarief van €55 declareren. Dit betekent een forse financiele teruggang die niet is op te brengen voor een verpleeghuis. Voor verzorgingshuizen bestond een betere regeling: een leegstaand bed werd gedurende 30 mutatiedagen vergoed tegen het geldende tarief. De NZa stelt nu voor om deze regeling bij te stellen naar diezelfde 13 dagen voor het verpleeghuis tegen een tarief van €55.


Forse verslechtering
De nieuwe regeling houdt een forse verslechtering in voor nabestaanden van verpleeg- en verzorgingshuisbewoners. Zij hebben straks maar heel kort de tijd om de een kamer van een overleden familielid te ontruimen. Voor aanbieders is de nieuwe regeling financieel onaantrekkelijk. ActiZ en LOC-LPR betreuren deze gang van zaken ten zeerste.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen