Erfelijke cholesterolpatiënten onmiddellijk behandelen

Array

Patienten met een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte zouden onmiddellijk behandeld moeten worden met cholesterolverlagende medicijnen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat deze patienten dan 80% minder kans hebben op het ontstaan van een hartinfarct. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het British Medical Journal.Effect
Eén op de 400 Nederlanders heeft een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte. Dit heet familiaire hypercholesterolemie (FH). Patienten met deze aandoening hebben een extreem verhoogd risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Lang niet al deze patienten worden daarvoor behandeld met cholesterolverlagende medicijnen. Onderzoekers van het Erasmus MC tonen nu aan dat wanneer dit wel gebeurt, de patienten 80% minder risico hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Vergelijking van de groep behandelde FH-patienten met een controlegroep uit de algehele bevolking liet zelfs zien dat het risico vrijwel genormaliseerd is. De hedendaagse behandeling gaat uit van hogere doseringen dan die in het onderzoek. De onderzoekers hopen dan ook dat het effect van behandeling momenteel dus nog groter is.

Gunstiger
Deze bevindingen zijn van groot belang voor het dagelijks leven van FH-patienten. Ten eerste betekent een dergelijke vermindering van het risico op hart- en vaatziekten voor hen een belangrijke verbetering van hun kwaliteit van leven. Daarnaast kan het een positief effect hebben op hun ziektekostenverzekeringspremie. Over het algemeen betalen FH-patienten daarvoor momenteel hogere premies dan de gemiddelde Nederlander.
Verder benadrukken deze resultaten volgens de onderzoekers het belang van het vroeg opsporen van FH-patienten, zodat zij tijdig behandeld kunnen worden. Deze opsporing gebeurt in Nederland door de Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (STOEH). De kosten-batenverhouding van de opsporing zal vele malen gunstiger zijn dan voorheen werd verondersteld.

Recente artikelen