Partnership Overgewicht Nederland gaat eenzorgstandaard maken

Array

Patienten werken mee aan behandeling overgewicht. PON breidt uit met vier nieuwe partners, waaronder twee patientenorganisaties. Vier nieuwe partners sluiten zich op 27 november 2008 aan bij het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Ze vertegenwoordigen patienten, apothekers, verpleegkundigen en praktijkondersteuners bij het PON. Met hen kan het PON een zorgstandaard voor overgewicht en obesitas ontwikkelen, waarin aandacht is voor de visie van zowel zorgverleners als patienten.

De nieuwe partners zijn de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie, de Nederlandse Obesitas Vereniging, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Het totale aantal partners van het PON komt hiermee op zeventien*.

Hoezo een zorgstandaard?
Een zorgstandaard beschrijft waaruit goede zorg, in dit geval voor overgewicht en obesitas, bestaat. Ook is zo’n standaard een eerste stap op weg naar toereikende financiering voor de beschreven zorg. Voor de zorgstandaard overgewicht en obesitas, die het PON in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelt, is de uitbreiding met nieuwe partners essentieel. Zorgstandaarden worden namelijk ontwikkeld door zorgverleners en patienten gezamenlijk. Binnen het PON bespreken zij de noodzakelijke onderdelen van de zorg op basis van wetenschappelijk onderzoek, inzichten uit de praktijk van zorgverleners en het patientenperspectief. Eind 2010 wordt de zorgstandaard voor overgewicht en obesitas opgeleverd.


Overgewicht en obesitas: een groot probleem
Ongeveer de helft van alle Nederlandse volwassenen heeft overgewicht of obesitas. Van de kinderen kampt één op de zeven met een te hoog gewicht. Hoe hoger het gewicht, hoe groter het gezondheidsrisico voor zowel volwassenen als kinderen. Het betreft een verhoogd risico op tal van aandoeningen, zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en psychosociale problemen. Ook leidt het tot verhoging van de kosten van de gezondheidszorg en tot verminderde arbeidsproductiviteit. Het voorkómen en tegengaan van overgewicht en obesitas levert een grote bijdrage aan het beperken van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen in Nederland.


CBO-richtlijn
Onderdeel van de zorgstandaard is een praktische uitwerking van de CBO-richtlijn “Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen”. Deze multidisciplinaire richtlijn is in 2007 in concept verschenen. Het eerste gedrukte exemplaar van de definitieve geautoriseerde versie wordt op 27 november aangeboden aan de voorzitter van de Nederlandse Obesitas Vereniging. Daarna is de richtlijn online vrij beschikbaar via de website van het cbo.
De richtlijn stelt dat gecombineerde leefstijlinterventies altijd de basis zijn van de behandeling van obesitas omdat deze, naast een gunstig effect op het lichaamsgewicht, ook het risicoprofiel verbeteren voor hart- en vaatziekten, type 2-diabetes mellitus en verschillende vormen van kanker. Leefstijlinterventies dragen ook bij aan het verlichten van klachten en aandoeningen van de luchtwegen (bijvoorbeeld astma, slaapapneu en kortademigheid bij inspanning), het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld artrose en chronische lage rugpijn) en hormonale stoornissen, zoals verminderde vruchtbaarheid.
De komst van deze CBO-richtlijn is een grote stap voorwaarts in de verbetering van de zorg voor mensen met overgewicht en obesitas. De richtlijn is een richtsnoer voor de dagelijkse praktijk van diagnostiek en behandeling van obesitas en is er om de gezondheidstoestand en de kwaliteit van leven van patienten met obesitas te verbeteren.

* De zeventien partners van het PON zijn:
ActiZ, organisatie van zorgondernemers
Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN)
GGD Nederland
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) 
Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP)
Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
Nederlandsche Internisten Vereeniging (NIV)
Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV)
Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF)
Nederlandse Vereniging van Dietisten (NVD)
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH)
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)
Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Meer informatie over het Partnerschap Overgewicht Nederland en haar partners vindt u op de website: www.partnerschapovergewicht.nl. Daar vindt u ook de deze week door het PON uitgebrachte publicatie “Partnerschap Overgewicht Nederland: Ketenzorg voor overgewicht en obesitas. Uitgangspunten en positionering ten opzichte van andere ontwikkelingen in de publieke en curatieve zorg”.

Recente artikelen