Spoed Interventieteam Rijnstate wint Patiëntveiligheid Award

Het Rijnstate Ziekenhuis uit Arnhem, onderdeel van de Alysis Zorggroep, heeft de Nationale Patientveiligheid Award gewonnen. Het initiatief van verpleegkundige Rommy te Vaarwerk en intensivist Frank Bosch, de oprichting en inzet van een Spoed Interventieteam, werd gekozen uit in totaal vijftien inzendingen. NVZ-directeur Gita Gallé gaf voorafgaand aan de uitreiking van de award in ziekenhuis Rijnstate een uitgebreide presentatie over stand van zaken op het gebied van de patientveiligheid.


Dat het SIT de wedstrijd won kwam voor de trotse Bosch niet geheel onverwacht. Hij had de jurypresentatie van de genomineerden met vertrouwen tegemoet gezien en natuurlijk alle geloof in het door hem en Te Vaarwerk opgezette project. “Ik had wat muziek ingebracht in mijn jurypresentatie en daarmee neem je natuurlijk wel risico. Dat is gelukkig goed uitgepakt. Ik ben ook enorm trots op al die mensen die sinds de start van dit project, in 1997, hun motivatie hebben vastgehouden. Iedereen heeft dit project altijd gedraaid naast zijn gewone werkzaamheden. De forse daling van het aantal reanimaties geeft aan dat het SIT daadwerkelijk een gunstig effect heeft op de patientveiligheid.”

Jury
Het SIT is in 1997 in Arnhem opgezet voor ziekenhuispatienten bij wie de conditie plotseling verslechtert en voor wie het nogal eens lang duurt voordat de juiste dokter bij de patient aanwezig is. “Het initiatief voldoet aan alle gestelde criteria. Het is origineel, is over te nemen door andere ziekenhuizen, het heeft concrete resultaten en is volledig geborgd in de dagelijkse praktijk”, aldus juryvoorzitter Claudia Zuiderwijk, bestuursvoorzitter van Tergooi Ziekenhuizen. “de jury adviseert dan ook alle ziekenhuizen dit initiatief op te pakken. Daarvoor kunnen zij het materiaal gebruiken dat in het veiligheidsprogramma is ontwikkeld.”
Behalve Zuiderwijk maakten ook Pieter Vierhout (Oud voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten en lid raad van bestuur Albert Schweitzer Ziekenhuis) en Diana Monissen (Directeur-generaal Curatieve zorg) deel uit van de jury.

Recente artikelen