Poliklinische behandeling menorragie van maximaal 2 minuten

Array


Eén op de 5 Nederlandse vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Dat zijn ruim 800.000 vrouwen. Naast veel praktische ongemakken zorgt hevig menstrueel bloedverlies voor vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten, zoals wisselende stemmingen. De snelle en veilige NovaSure®-behandeling kan dit probleem bij een groot deel van deze vrouwen relatief eenvoudig oplossen. In Nederland zijn het afgelopen jaar al ruim 3.000 vrouwen met succes behandeld.

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft 20% van vrouwen te maken met ongewoon hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, ook wel menorragie genoemd. Het is een slopende aandoening en in de gynaecologie een van de meest voorkomende klachten. Sommige vrouwen hebben het al van jongs af aan en leerden ermee te leven. Veel vrouwen krijgen er na hun 30e of 40e mee te maken, soms na het stoppen met de pil. Bij 60% van de vrouwen is er eigenlijk geen duidelijke oorzaak te vinden.

Negatieve invloed op dagelijks leven

Hevig bloedverlies is niet levensbedreigend, maar heeft wel een negatieve invloed op het leven van veel vrouwen. De menstruatiecyclus duurt niet 4 tot 7 dagen, maar vaak 10 dagen of meer. Of het bloedverlies is zo hevig dat de vrouw bijna elk uur maandverband of tampon moet wisselen. Naast vervelende doorlek-ongelukjes veroorzaakt hevig bloedverlies ook vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten. Daardoor voelen vrouwen zich zeer beperkt in hun dagelijks activiteiten, heeft het een negatieve invloed op hun privéleven en leidt het vaak tot werkverzuim.

 

Geen kinderwens

NovaSure maakt een eind aan al deze ongemakken en problemen. Het is een eenvoudige, eenmalige en veilige procedure om bloedingen te verminderen of stoppen. De NovaSure-behandeling is geschikt voor vrouwen rond de menopauze (40 tot 50 jaar) die geen kinderwens meer hebben. Wel is het belangrijk dat de arts eerst vaststelt of de vrouw daadwerkelijk menorragie en geen andere afwijkingen van de baarmoeder heeft. Tijdens de poliklinische behandeling verwijdert de gynaecoloog het slijmvlies van de baarmoeder, ook wel ‘ablatietechniek’ genoemd, met behulp van een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid radiofrequentie-energie. Gemiddeld duurt de NovaSure-procedure 90 seconden en maximaal 2 minuten. Dit gebeurt onder plaatselijke of algehele verdoving. NovaSure kan op elk moment in de menstruatiecyclus plaatsvinden.

 

Hoog slagingspercentage

Na de NovaSure-behandeling herstelt de vrouw meestal snel en het menstruele bloedverlies neemt direct aanzienlijk af. Bij sommige vrouwen stoppen de bloedingen volledig, bij andere vrouwen resteert een lichte tot matige menstruatie. Als bijkomend voordeel hebben veel vrouwen een duidelijk minder pijnlijke menstruatie en minder last van het premenstruele syndroom (PMS). NovaSure kent dan ook een hoog slagingspercentage: 92% van de vrouwen is tevreden tot zeer tevreden en 95% raadt het anderen aan. NovaSure is een product van Cytyc, onderdeel van Hologic Inc., en wordt vergoed door de meeste verzekeringsmaatschappijen. Meer informatie is te vinden op www.hevigbloedverlies.nl en op www.novasure.com.

Recente artikelen