AGE-reader meet complicaties bij diabetes

DRUK Communicatie

Hoeveel risico een patient met diabetes type 2 loopt op hart- en vaatziekten kan met een AGE-reader gemeten worden. De AGE-reader is een in Groningen ontwikkeld apparaat waarmee op snelle, eenvoudige en niet belastende manier AGE’s (Advanced Glycation Endproducts) worden gemeten. AGE’s geven een nauwkeurigere indicatie van de kans op complicaties dan de klassieke indicatoren als de HbA1c-waarde in het bloed. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Helen Lutgers.

Lutgers toont aan dat de AGE-reader bij patienten met type 2 diabetes de kans op problemen aan de bloedvaten nauwkeurig kan voorspellen, evenals het risico op zenuw- en nierschade. Ook blijkt met behulp van de AGE-reader de levensverwachting van de patienten nauwkeurig ingeschat te kunnen worden. Zelfs nauwkeuriger dan op basis van klassieke HbA1c-metingen. Verder stelt Lutgers vast dat de levensverwachting van patienten met type 2 diabetes net zo goed is als de levensverwachting van de normale Nederlandse bevolking. Lutgers promoveert 17 december.
(Bron: Rijksuniversiteit Groningen)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen