Ex-oogkankerpatiëntjes moeten levenslang medisch gevolgd worden

Array

Patientjes met erfelijk retinoblastoom – oogkanker bij kinderen – hebben een verhoogd risico om later een andere vorm van kanker te krijgen, concluderen onderzoekers van VU medisch centrum. Zo is de kans om 40 jaar later opnieuw kanker te krijgen onder mensen die als kind erfelijk retinoblastoom hebben gehad, ruim negen keer hoger dan onder de gewone bevolking. De onderzoekers wijzen erop dat zowel patienten als artsen hiervan op de hoogte zouden moeten zijn en pleiten ervoor dat deze ex-patienten levenslang medisch gevolgd worden.


Het was al bekend dat ex-retinoblastoompatienten met de erfelijke vorm een verhoogd risico hebben op het krijgen van een ander soort kanker. Ook was bekend dat behandeling van deze vorm van oogkanker door middel van bestraling dat risico extra verhoogt.
Om deze risico’s precies in kaart te brengen, bestudeerden onderzoeker Tamara Marees en haar collega’s van VU medisch centrum de medische gevolgen van retinoblastoom op de lange termijn. De onderzoekers volgden 668 Nederlandse retinoblastoompatienten, zowel mét als zonder de erfelijke vorm, die tussen 1945 en 2005 gediagnosticeerd waren. Het blijkt dat 28% van alle ex-patienten met erfelijk retinoblastoom na 40 jaar een andere vorm van kanker heeft gehad, terwijl dit bij de niet-erfelijke groep slechts 1,4% is. Bij patienten met de erfelijke vorm van retinoblastoom die bestraald zijn, is het risico zelfs nog hoger: 33% krijgt na 40 jaar een andere vorm van kanker. 40 jaar na de retinoblastoomdiagnose is de kans om opnieuw kanker te krijgen onder de erfelijke groep 9,2 keer zo hoog als onder de gemiddelde Nederlandse bevolking.
Kinderen en jongvolwassen ex-retinoblastoompatienten ontwikkelen voornamelijk weke-delen tumoren (rhabdomyosarcomen) en botkanker (osteosarcomen). Bij volwassenen op middelbare leeftijd gaat het vaak om epitheliale tumoren, zoals blaas- en longkanker. De uitkomsten van dit onderzoek maken duidelijk dat het in het belang is van de patienten dat zij, ook na genezing van erfelijk retinoblastoom, levenslang medisch worden gevolgd.


Retinoblastoom is een zeldzame vorm van kanker in het oog die voorkomt bij kinderen. Retinoblastoom kan erfelijk zijn (meestal in twee ogen) of niet-erfelijk (altijd in één oog). Alle kinderen in Nederland met retinoblastoom worden in VU medisch centrum behandeld. De behandeling van retinoblastoom kan bestaan uit chemotherapie, lasertherapie, cryotherapie, bestraling en het verwijderen van het oog.

Recente artikelen