Zorginnovatie in vijf bedrijven (5)

0
180

Op 12.11 gaf ondergetekende een gastcollege over zorgvernieuwing bij de Nederlandse Zorgautoriteit (zie ook PH.Nieuwsbrief van 16.11 nr 323 op www.integratedcare.nl/nieuwsbrieven). Ik reikte een beleidsmodel aan: Zorginnovatie in vijf bedrijven. In vijf afleveringen van de PH.Nieuwsbrief bespreek ik dit model. Het is gebaseerd op het recente model van de Britse Medical Research Council. Dat staat beschreven op www.mrc.ac.uk/complexinterventionsguidance Wat ik hieronder opschrijf is dus academische fictie op basis van dit model. Het is niet de praktijk van nu. In het vijfde bedrijf buigt het bureau Innovatiewijzer (zie hiervoor de vorige afleveringen)  zich over de implementatie van de, goedgekeurde en op de zorgmarkt toegestane,  internet na-controles van onze twee orthopeden. Het  bureau beseft dat toelating tot de zorgmarkt niet automatisch leidt tot verspreiding van deze innovatie. Het weet dat het soms jaren duurt voordat een nieuw, beter en goedkoper product de care as usual heeft verdrongen. Daarom ontwikkelt het Bureau Innovatiewijzer een helpdesk, demonstratieprojecten, een website, brochures en een stimuleringsfonds voor instellingen en verzekeraars die beginnen met internet na-controle na heup- en knie-operaties. Het bureau vraagt een onderzoeksinstituut om na twee jaar te monitoren in hoeverre het nieuwe product het oude heeft verdrongen. Het neemt op basis van de monitor aanvullende beslissingen om de implementatie te bevorderen.

 

De PPP?s van mijn lezing op 12.11 bij de NZA tref je aan op www.integratedcare.nl doorklikken op Nieuwsbrief/lezingen en daarna op lezingen. Het Engelse beleidsmodel plus deze serie berichten in vijf afleveringen komen uitgebreid aan de orde op het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden en zorgstraten in Nederlands en internationaal onderzoek, in ziekenhuizen en bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat vindt plaats op vrijdag 30 januari op het UMC Utrecht. Surf naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing en meld je aan. Wil je vanuit jouw ziekenhuis of instantie met meer dan vijf personen komen? Wil je als docent met je hele opleidingsgroep komen? Wil je met een grote delegatie van jouw beroepsorganisatie komen? Stuur dan een mail naar congresorganisator Margriet Hageman op g.m.c.hageman@umcutrecht.nl en vraag naar groepskortingen

Guus Schrijvers