Denktank adviseert extra maatregelen gezonde jeugd

Array

De wettelijk toegestane leeftijd voor alcoholverkoop op openbare plaatsen en gelegenheden moet worden verhoogd naar achttien jaar en zoete alcoholhoudende mixdranken moeten duurder worden door een speciale belasting van minimaal 60 cent per flesje. Dat adviseert de Nationale DenkTank 2008 in zijn eindrapport om de jeugd in Nederland gezonder te laten leven. Het rapport is woensdag gepresenteerd aan onder anderen minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. Ook moet volgens het rapport alcoholbezit onder de achttien jaar strafbaar worden gesteld en het aantal controleurs van alcoholverkooppunten moet worden verzesvoudigd. Het eindrapport met negen concrete en samenhangende adviezen om de jeugd in Nederland gezonder te laten leven heeft als titel ‘Gezond voor elkaar!’ wordt ‘s ochtends gepresenteerd aan de pers in aanwezigheid van minister Rouvoet, wethouders Dekker en Van Alphen van de Gemeente Den Haag en directeur van de Nederlandse Hartstichting Hans Stam. Zij zullen reageren en aangeven wat zij met de ideeen van de DenkTank zullen doen.’s Middags vindt in het ING house in Amsterdam de grote eindpresentatie plaats. Tijdens deze eindpresentatie presenteert de DenkTank de adviezen aan verschillende partners en belanghebbenden uit het veld.


Klik hier om het rapport en de DenkTankkrant te bekijken.

De organisatie adviseert verder reclame voor ongezonde voedingsmiddelen niet te richten op jongeren tot twaalf jaar, reclames voor ongezonde producten niet toe te staan tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds en in die reclame geen gebruik te maken van kinderidolen en fictieve figuren.

Naast beperkende maatregelen heeft de DenkTank een aantal stimulerende maatregelen bedacht, waarbij ouders, omgeving en instanties meer samenwerken om jongeren gezond te houden. Daaronder zijn een ‘lifestylecheck’ waarmee overgewicht vroegtijdig kan worden ontdekt en een website, www.ditismijnplan.nl, waar jongeren subsidie kunnen aanvragen voor zelfbedachte projecten in hun buurt.

Volgens het rapport gedraagt bijna de helft van de jongeren tussen tien en twintig jaar zich ongezond terwijl 83 procent vindt dat ze gezond leeft. Jongeren zien drugsgebruik en roken als de grootste probleemgebieden onder jongeren, terwijl één op de tien jongeren lijdt aan zwaar overgewicht. Bijna de helft van die leeftijdsgroep vindt dat je bij zes glazen alcoholische drank op een avond nog niet te veel hebt gedronken.


Bron: De Nationale DenkTank

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen