Verpleegkundigen gebruiken diabetesstandaard te weinig

Verpleegkundigen werken te weinig volgens de Zorgstandaard van de Nederlandse Diabetes Federatie en weten daar over het algemeen te weinig van af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN). De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) hield een enquête onder ruim 4900 diabetici en constateert dat mensen met diabetes type 2 onvoldoende inzicht hebben in hoe ze goede controle over hun dagelijkse diabeteszorg kunnen krijgen. Ook weten ze vaak niet hoe zij de risico’s op complicaties kunnen verkleinen.

Volgens DVN haalt de verleende zorg niet het niveau dat de koepels van zorgverleners en patienten hebben afgesproken in de Zorgstandaard Diabetes type 2Dat geldt overigens niet alleen voor verpleegkundigen, maar voor alle zorgverleners, zo blijkt uit de resultaten. En daaronder lijdt de kwaliteit van de diabeteszorg. Immers, de standaard geeft precies aan hoe te handelen bij diabetes type 2. Als je daarvan afwijkt, loop je kans dingen te missen. Dit bij elkaar leidt tot onnodige zorgkosten, meer complicaties en mindere kwaliteit van leven.


DVN vindt het vreemd dat verpleegkundigen niet helemaal goed op de hoogte blijken te zijn. Dit zou toch in de opleiding naar voren moeten komen. Overigens geldt dit niet voor diabetesverpleegkundigen, die wel goed op de hoogte zijn van de standaard.


Dat ook diabetici zelf maar weinig weten over hun ziekte en behandeling vindt DVN ‘alarmerend’. Directeur Maarten Ploeg: “Uit deze cijfers blijkt dat patienten zich niet bewust zijn van de rol die zij zelf hebben in het optimaliseren van de kwaliteit van hun eigen leven. En dat kan complicaties in de hand werken.”


DVN treedt voornamelijk op als vakbond en belangenbehartiger voor alle Nederlanders met diabetes, naar schatting 850.000 tot 1 miljoen mensen. Diabetes type 2 is sterk in opkomst; de zorgkosten kunnen alleen beheersbaar blijven als de patient eigen verantwoordelijkheid neemt en zorgverleners de juiste zorg verlenen.


Patienten kunnen hun zorg overigens wel zelf verbeteren aan de hand van de Diabetes Zorgwijzer, die onlangs uitkwam en is aangeboden aan minister Klink.

De Zorgstandaard Diabetes Type 2 is te vinden op www.diabetesfederatie.nl
Meer over de enquête en het onderzoek: www.dvn.nl


Bron: DVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen