Vrouw in coma mag nog niet sterven

Een hels gevecht is het, onder toeziend oog van het Vaticaan. Een krachtmeting die duidelijk maakt dat het oordeel van de paus zwaarder weegt dan dat van de hoogste Italiaanse rechter.

Opnieuw is verhinderd dat Eluana Englaro mag sterven. Bijna zeventien jaar ligt de nu 35-jarige vrouw in coma na een auto-ongeluk. Ze voelt niets, heeft geen honger of dorst. Haar vader strijdt sinds 1999 om het staken van haar kunstmatige voeding.

Het hoogste gerechtshof gaf hem november toestemming. Hij vond een kliniek die zijn dochter uit haar lijden wilde verlossen. Vannacht zou het gebeuren, maar gistermiddag greep de minister van Gezondheidszorg in. Hij stelde dat een ziekenhuis volgens de wet niet “het recht heeft om over te gaan tot het stoppen van de kunstmatige voeding wanneer het gaat om patinten die zich in een vegetatieve staat bevinden”.

Medici van de kliniek stelden de stopzetting uit en vroegen advocaten: “Wat weegt zwaarder? Het woord van de minister of dat van het hoogste gerechtshof?”

Volgens de voorzitter van het verbond van grondwetdeskundigen, Alessandro Pace, kan een minister een uitspraak van het hoogste gerechtshof niet illegaal verklaren. Maar kardinaal Javier Lozano Barragan, minister van Volksgezondheid van het Vaticaan, complimenteerde gisteravond zijn Italiaanse collega met een “zeer verstandig besluit”.   Zie ook bericht van 15-12-2008: Toscane biedt comapatint plek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen