Nederlandse innovatie SutureAid wint 2de prijs

Array


Dr. Wouter van Furth, neurochirurg in het AMC, en dr. Luc de Vries, huisarts te Diepenheim, oprichters van het medische startup bedrijf SutureAid BV, hebben met hun vinding SutureAid de tweede prijs gewonnen in de door B. Braun Melsungen AG uitgeschreven prijsvraag “Future of Sutures”.

De prijsvraag is uitgeschreven in het kader van 100 jaar industriele productie van steriel hechtmateriaal door B. Braun. Het doel van de prijsvraag was het genereren van ideeen betreffende het hechten van wonden in de toekomst.

De Royal College of Surgeons of England, de German Society of Surgeons en de European Federation of Biotechnology hebben de prijsvraag ondersteund. Aan de tweede prijs was naast een oorkonde en een plastiek een bedrag van € 25.000 verbonden. In 27 landen, verspreid over de hele wereld, hebben ongeveer 200 deelnemers ideeen ingestuurd. Onafhankelijke juryleden hebben in ieder land een winnaar aangewezen die heeft meegedongen in de finale.

De prijsuitreiking vond op 5 december plaats in het Langenbeck-Virchov Haus in Berlijn in aanwezigheid van 160 genodigden, waaronder de 27 nationale winnaars.

Professor Ludwig Georg Braun, voorzitter van de Management Board van B. Braun Melsungen, was verheugd om onder andere als spreker te kunnen verwelkomen de Duitse Federal Minister of Education and Research, Dr. Annette Schavan: “Innovations such as the ideas proposed during “The Future of Sutures” advance science and research, but also contribute to creating jobs and improving the quality of life. Therefore it is an honour for us that a representative of the Federal government, in the person of Dr. Schavan, recognizes this competition.”

SutureAid is een innovatieve hechtpincet waarop een kunststof opzetstukje is gemonteerd. Het bijzondere aan deze innovatie is, dat niet de hechtnaald is veranderd, maar het pincet. Hechten gebeurt meestal met een naaldvoerder in één hand en een pincet in de andere hand. Door een kunststof opzetstuk op het pincet te zetten, kan nu de naald in het uiteinde van het pincet gestoken worden, in plaats van dat de naald met het pincet of naaldvoerder wordt opgepakt. Een groot voordeel van deze nieuwe hechttechniek is, dat de naald minder snel stomp wordt, er minder schade aan het weefsel komt en de tip van de naald altijd beschermd is. Dit laatste is belangrijk om prikaccidenten te voorkómen; chirurgen en OK-personeel kunnen Hepatitis C oplopen door een prikaccident met een hechtnaald.

Voor meer details over “The Future of Sutures” kunt u terecht op www.sutures-bbraun.com

Recente artikelen