Percutane hartklep implantatie bij congenitale en degeneratieve klepletsels: een rapid Health Technology Assessment

Array

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek de werkzaamheid en veiligheid van de niet invasieve implantatie van hartkleppen. Het vergeleek ze met de klassieke behandeling door chirurgische hartklepvervanging. Er bestaat nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor het nut van deze methode. Bovendien wordt vermoed dat op dit ogenblik de implantatie van de percutane aortaklep minder veilig is dan de klassieke chirurgische hartklepvervanging.

Percutane hartkleppen zijn prothesen die worden ingeplant bij bepaalde hartklepaandoeningen, zonder dat daar een open hart operatie voor nodig is. Ze worden meestal ingebracht via de lies. Het KCE vergeleek deze techniek met de klassieke behandelingen door medicatie en de chirurgische vervanging van de hartklep.

De percutane aortaklep: voor bejaarde hoogrisicopatienten
Ze wordt gebruikt bij aortastenose, de meest voorkomende hartklepaandoening bij volwassenen. Deze ziekte ontstaat door een geleidelijke opbouw van kalk in de aortaklep en komt meer voor op hoge leeftijd. De klassieke chirurgische behandeling geeft wereldwijd uitstekende resultaten maar kan riskant zijn voor fragiele, bejaarde patienten die vaak ook aan andere ziekten lijden. Van de percutane aortaklep (PA) wordt verwacht dat ze veiliger is, wegens minder invasief. Recente waarnemingen in de Verenigde Staten doen echter het omgekeerde vermoeden. De risico’s van de nieuwe techniek zullen pas met zekerheid gekend zijn als de resultaten van een lopende Amerikaanse gerandomiseerde studie bekend zijn. Het KCE stelt voor deze resultaten af te wachten alvorens nog verder patienten met deze techniek te behandelen, tenzij ze in een dergelijke gerandomiseerde studie opgenomen worden. De Belgische wetgeving kan artsen niet verbieden om bepaalde ingrepen uit te voeren. Indien deze behandeling toch aan patienten voorgesteld wordt moet hen meegedeeld worden dat het nog niet duidelijk is dat de percutane behandeling veiliger is dan de klassieke behandeling.

De percutane longslagaderklep: voor aangeboren hartaandoeningen
De implantatie van deze hartklep is voorzien voor mensen met een aangeboren hartziekte bij wie reeds op jonge leeftijd een of meerdere operaties werden uitgevoerd. Om het aantal herhalingsingrepen tot een minimum te beperken werd de percutane arteria pulmonalisklep (PP) of longslagaderklep ontwikkeld. In tegenstelling tot de PA blijkt de ingreep wel veilig te kunnen gebeuren. Over de duurzaamheid van de PP bestaat er echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Experten schatten dat er in Belgie maximaal 50 patienten per jaar baat zouden hebben bij een PPV. Het KCE stelt daarom een voorwaardelijke terugbetaling voor, te beperken tot 1 Belgisch centrum dat een register zou moeten bijhouden waarin elk geval nauwkeurig gedocumenteerd wordt. Jaarlijks zou een onafhankelijke audit van ieder behandeld geval moeten gebeuren. Als ondertussen uit de resultaten van lopende studies zou blijken dat de PP techniek zijn beloftes waarmaakt, kan de terugbetaling aangepast worden.

De volledige tekst van de studie is beschikbaar op de website van het KCE: www.kce.fgov.be (rubriek publicaties) onder de referentie KCE Reports vol.95A.

Recente artikelen