NZa: prijsontwikkeling ziekenhuismarkt gunstig

Array

De prijsontwikkeling in het vrije deel van de ziekenhuiszorg is gunstig. Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de najaarsrapportage over de ontwikkelingen in het B-segment. Het deel van de zorg dat sinds 1 januari 2005 vrije prijzen kent, kende het eerste jaar nog een prijsstijging maar laat nu een reele prijsdaling zien. De 10% die sinds 2008 vrij is laat een lichte stijging zien. De prijsdaling in het eerste deel is een teken dat de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars dit jaar is verbeterd.

 

De najaarsrapportage geeft een update van de prijsontwikkelingen in het B-segment in de periode 2007-2008. In de Monitor Ziekenhuiszorg van juli 2008 kon slechts 16% van de contractonderhandelingen worden meegenomen. Inmiddels is 77% van de contracten gesloten en heeft de NZa een meer representatief beeld van de prijsontwikkeling.

In 2005 is 10% van de ziekenhuiszorg vrijgegeven, het ‘oude’ B-segment. In 2008 volgde nog eens 10%, het ‘nieuwe’ B-segment. Het oude B-segment vertoonde het eerste jaar een reele prijsstijging Een jaar later constateert de NZa een reele prijsdaling van dit oude B-segment. Het nieuwe B-segment laat in het eerste jaar ook een stijging zien (1,9%). Het ligt in de lijn van de verwachting dat het nieuwe B-segment zich op vergelijkbare wijze ontwikkelt als het oude.

Op dit moment heeft de NZa nog geen zicht op de omzetten 2008, die komen pas in de loop van 2009 binnen. Daardoor ontbreekt het op dit moment aan voldoende betrouwbare informatie om verdiepend onderzoek naar volumeontwikkelingen te doen. In het voorjaar van 2009 verwacht de NZa hier meer zicht op te hebben, evenals informatie over wachttijden en kwaliteit.

In de rapportage kijkt de NZa ook naar de ontwikkeling per regio. Het verschil tussen het hoogste en laagste prijsniveau in 2008 bedraagt maximaal 2,8%-punt tussen de regio’s. Daarbij valt op dat de regio’s Noord en Oost sinds 2005 hogere prijzen kennen dan West en Zuid. Een verklaring hiervoor kan zijn dat in deze regio’s minder ziekenhuizen en ZBC’s zijn. De NZa doet in de Monitor Ziekenhuiszorg 2009 nader onderzoek naar de oorzaak van deze verschillen.

Najaarsrapportage prijsontwikkeling ziekenhuiszorg


Bron: NZa

Recente artikelen