Rem-Alzheimer.nl

Op een dag hoort u de diagnose. De ziekte van Alzheimer is vastgesteld bij iemand die u lief is, misschien zelfs bij uw vader of moeder. Het zal u maar gebeuren. Toch is het aan de orde van de dag. Nederland telt nu al 200.0001 Alzheimer-patienten en met de toenemende vergrijzing worden dat er snel meer. Alzheimer is een sluipende ziekte die de hersenen aantast. Het is een vorm van dementie. Ongeveer twee derde van de mensen met dementie heeft Alzheimer.

Eiwitten die tussen de hersencellen terechtkomen worden normaal gesproken ook weer opgeruimd. Bij Alzheimer gebeurt dit steeds minder. Er vormen zich zo eiwitophopingen tussen de hersencellen (plaques). Deze plaques zitten in de weg bij het doorgeven van signalen in de hersenen. Hierdoor sterven er hersencellen af en vallen er langzaam maar zeker ook functies uit, zoals denken, begrijpen en herinneren.
Alzheimer is nog niet te genezen. Met medicatie – als die aanslaat – zijn de gevolgen van de ziekte wel een tijdje te vertragen in de fase van milde tot matig ernstige dementie van het Alzheimer-type. Voor alle betrokkenen kan het helpen om tijdig de zorg voor de patient en zijn of haar omgeving goed te organiseren.


Het vermoeden bestaat of u weet al dat iemand uit uw directe omgeving Alzheimer heeft.
Zo bereidt u zich voor op het gesprek met de huisarts. Denkt u dat er bij iemand in uw directe omgeving meer aan de hand is dan vergeetachtigheid die met de ouderdom te maken heeft? Of wellicht weet u al dat er sprake is van Alzheimer? Het is goed om hierover dan contact te hebben met de huisarts. Het is handig om van tevoren een aantal zaken op papier te zetten die u met de arts wilt bespreken. Bijvoorbeeld de veranderingen die u de laatste tijd zijn opgevallen. De checklist op rem-alzheimer.nl kan u daarbij helpen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen