Seksuele fantasie kan niesbui veroorzaken

Array

Als iemand in je buurt niest, kan dit op meer dan een verkoudheid duiden, deze persoon heeft mogelijk een boontje voor je. Onderzoekers ontdekten namelijk dat bij sommige mensen een niesbui uitgelokt kan worden door seksuele fantasieen.

Niezen bij orgasme
De Britse neus-, oor- en keelspecialist Mahmood Bhutta startte de studie nadat hij een patient ontmoette die oncontroleerbare niesaanvallen kreeg elke keer hij aan seks dacht. Toen hij de zoekwoorden seks en niezen ingaf op internet kreeg hij verrassend veel hits. Hij ontdekte 17 mannen en vrouwen die moesten niezen als ze aan seks dachten, 3 mensen moesten bij elk orgasme niezen. “Hoewel dit onderzoek ons geen accuraat bewijs over dit fenomeen geeft, duiden onze bevindingen op een aandoening die vaker voorkomt dan gedacht”, aldus de onderzoeker.Andere niesaandoeningen
Zowel mannen en vrouwen kunnen met deze ‘aandoening’ te kampen krijgen. Een niesbui is normaal een reactie op een nasale irritatie, als reflex stoot je neus lucht uit aan snelheden van 150 kilometer per uur. Maar er zijn nog andere ‘vreemde’ dingen die een niesbui kunnen uitlokken. Door de haartjes van je wenkbrauwen met een pincet uit te trekken, kun je ook een niesbui krijgen. Dit komt omdat je zo een bepaalde zenuw in de neus stimuleert. Ook moet een kwart van de mensen niezen als ze naar fel zonlicht kijken. Anderen hebben een oncontroleerbare aanval na het eten.

Reflex
“Het lijkt vreemd, maar ik denk dat deze reflex een bepaalde evolutie in een deel van ons zenuwstelsel aantoont. We hebben geen controle over dit deel en het bepaalt dingen als onze hartslag en de hoeveelheid licht die door onze pupillen binnen wordt gelaten. Soms worden de signalen verward en hierdoor moeten mensen niezen wanneer ze aan seks denken”, aldus Mahmood Bhutta.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen