UMC St Radboud doet groot onderzoek naar maagklachten

Het UMC St Radboud gaat grootscheeps onderzoek doen naar maagklachten en hoe die zijn te voorkomen. Daarvoor krijgen 50.000 Nederlanders een vragenlijst toegestuurd. Gezondheidswetenschapper Martijn van Oijen wil uitzoeken hoeveel mensen maagklachten hebben en wat de aard daarvan is. “We vragen uitdrukkelijk ook naar wat de mensen zelf als oorzaak zien en wat ze eraan doen om de klachten te verhelpen.”

Met de uitkomsten hoopt Van Oijen de richtlijnen voor huisarts en specialist te kunnen aanscherpen. “We verwachten dat uiteindelijk de adviezen voor patienten verbeterd worden. Denk aan aangescherpte leefregels als minder vet of minder pittig eten. Ook bij overgewicht, waarbij maagklachten relatief vaak voorkomen, kunnen aanbevelingen worden verbeterd.”

Uit nationaal en internationaal onderzoek in het verleden kwam naar voren dat vier van de tien mensen regelmatig maagklachten hebben. “De meest voorkomende zijn opgeblazen gevoel, een vol gevoel na het eten en brandend maagzuur.” Vrouwen hebben vaker klachten, maar die lijken af te nemen met een hogere leeftijd.

Dat dit opnieuw wordt onderzocht, heeft volgens Van Oijen te maken met veranderde omstandigheden. “We weten niet meer of de uitkomsten uit het verleden nog wel betrouwbaar zijn, omdat er steeds meer en betere medicijnen zijn. Krachtigere maagzuurremmers bijvoorbeeld en die zijn ook nog eens makkelijker te krijgen.”
Een andere verandering is de zeldzamere aanwezigheid van de ziekteverwekkende maagbacterie helicobactor pylori. “Vroeger had de helft van de mensen die in de maag, nu nog maar eenvijfde.”


Bron: UMCN


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen