Wetenschappelijke prijs voor Ingrid de Backer van MMC

Bewegingswetenschapper Ingrid De Backer van Máxima Medisch Centrum heeft de wetenschappelijke prijs voor sportgeneeskunde gekregen. Zij kreeg de prijs voor het beste internationale wetenschappelijke artikel van de afgelopen drie jaar vanuit Nederland. De prijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Sportgeneeskunde.  Ingrid De Backer, bewegingswetenschapper van de afdeling Sportgeneeskunde van Máxima Medisch Centrum Veldhoven, verdiende deze prijs met een artikel dat gaat over sporten na kanker. Ze beschrijft de effectiviteit van een uitzonderlijk hoog intensief revalidatie/trainingsprogramma dat vanuit MMC werd ontwikkeld door de afdeling sportgeneeskunde en de afdeling oncologie in samenwerking met de Universiteit Maastricht.


In de studieperiode werden alle kankerpatienten die chemotherapie ondergingen getraind volgens deze methode. De training werd ondanks de zwaarte als prettig ervaren en was uitermate effectief om de spierkracht te herstellen en vermoeidheid tegen te gaan. Eén jaar na afronding van de training werd een vergelijking gemaakt met patienten uit een ander ziekenhuis die in dezelfde periode behandeld waren Bij de patienten die getraind hadden was de spierkracht nog steeds op het hoge niveau; terwijl in de vergelijkingsgroep de spierkracht circa veertig procent lager was.


Dit is het eerste onderzoek in de wereld wat aantoont dat krachttraining bij kankerpatienten ook op lange termijn substantiele effecten kan hebben.

Recente artikelen