Drain vermindert kans naadlekkage na darmoperatie niet

Array

Bij buikoperaties wordt vaak een gedeelte van de darm verwijderd. Hoe zorgvuldig de darmuiteinden ook aan elkaar worden gehecht, in zo’n tien procent van de gevallen treedt naadlekkage op. Met behulp van een drain kan overtollig vocht worden afgevoerd en kan in sommige gevallen naadlekkage voorkomen worden, zo wordt algemeen verondersteld.

Uit onderzoek van UMCG-promovenda Anne Karliczek blijkt dat het plaatsen van drains de kans op naadlekkage niet vermindert. De veronderstelling dat laag gedoseerde bestraling van de darm een negatief effect heeft op de genezing na hechting, is onjuist, zo toont Karliczek verder aan. Ook toont zij aan dat zuurstofgebrek een darmnaad kan verzwakken. Dit zuurstofgebrek kan onder meer ontstaan door hart- en vaatziekten, diabetes en door (onvermijdbare) verwijdering van bloedvaten door de chirurg.

Mevr. A. Karliczek: ‘Anastomotic leakage – risk assessment in gastrointestinal surgery’

Curriculum vitae
Anne Karliczek (Hannover, 1971) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de J.K. de Cock Stichting en de Nijbakker Morra Stichting. Karliczek is thans in opleiding tot gastrointestinaal chirurg in het Haukeland Universiteitsziekenhuis te Bergen, Noorwegen. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Anastomotic leakage – risk assessment in gastrointestinal surgery’.

Datum: 7 januari 2009 Tijd: 16.15 uur Locatie / media: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 in Groningen

Recente artikelen