Boston Scientific, Medtronic, St. Jude Medical & Biotronik: geen risico’s verbonden zijn aan het gebruik multimediaspelers voor ICD of Pacemakerdragers

0
649

Vandaag was in de media weer een hoop te doen rondom MP3 spelers en pacemakers. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat de magneten in de hoofdtelefoons en oordopjes de signalering van ICD zouden kunnen verstoren. De firmas Boston Scientific, Medtronic, St. Jude Medical en Biotronik heeft STIN meegedeeld dat de werking van haar pacemakers en ICD’s niet beïnvloed kan worden door multimediaspelers.

 

Dergelijke apparaten zonder ingebouwde telefoonfunctie kan de patient zonder bezwaar in de buurt van de pacemaker of de ICD ( bijvoorbeeld in een borstzak) opbergen.

 

Wordt het apparaat draadloos gecontroleerd dan loopt de drager evenmin risico op ongewenste interactie , zelfs als de multimediaspeler is ingeschakeld. A ls de controle plaats vindt met een zogenaamde loupe (of ‘wand’) , moet de speler uit staan en zich op minsterns 30 centimeter afstand van de pacemaker of de ICD bevinden.

Voor apparaten met uitgeschakelde telefoonfunctie gelden de zelfde regels. Staat de telefoon aan, dan gelden de regels die voor gsm’s in het algemeen gelden d.w.z. een afstand van 30 centimeter in acht nemen.


De artsen stellen dat er zich geen problemen voordien als de hoofdtelefoon niet te dicht bij het hart komt. De oordopjes rond de nek laten bengelen, is geen optie. Net als de mp3-speler in het borstzakje steken of iemand met oordopjes in laten rusten op de borst van de patient. Een implanteerbare cardioverter-defibrillator, ook wel in het Engels Implantable Cardioverter Defibrillator, afgekort ICD is een inwendige defibrillator Moderne ICD’s hebben ook functies die voorheen door pacemakers werden verricht. Daarnaast heeft een ICD soms ook een werking als een biventriculaire pacemaker. Na het afnemen van verschillende tests hebben de technici van de firma’s Boston Scientific, Medtronic, St. Jude Medical en Biotronik bevestigd dat er voor dragers van een pacemaker geen risico’s verbonden zijn aan het gebruik van deze apparaten. Er kan hoogstens sprake zijn van storing op het moment dat er communicatie is tussen het programmeerapparaat en de pacemaker of ICD. Nadelige gevolgen heeft dit niet. Ook achten zij de risico’s van de iPod of MP3 niet in als gevaar. Maar het kan nooit kwaad een iPOD – net als een gsm – niet in je linker of rechter borstzak te dragen en hem meer dan 15 centimeter verwijderd te houden van de plaats waar de pacemaker of ICD zich bevindt.

 

Voor het onderzoek werden de volgende multimediaspelers gebruikt:

Apple iPod (third generation #A1040 en fifth generation # A1136), iPod Nano #A1236, iPod Mini #1051, iPhone #A1203; Creative Zen V; and Motorola MOTO Q.