iPod niet gevaarlijk voor mensen met pacemaker of ICD

De berichten in de media over het gebruik van multimediaspelers en ICD’s en pacemakers blijven hardnekkig bestaan. Het is vooral gevolg van verkeerde informatie vele gezondheidsites weten niet het verschil tussen een ICD en een pacemaker. Vandaag hebben we bij diverse instanties informatie ingewonnen maar de adviezen voor dragers van pacemakers en ICD gebruikers blijven onveranderd.


Een inwendige defibrillator, ook wel inwendige cardioverter-defibrillator (ICD) is een apparaat dat qua uiterlijk op een pacemaker lijkt. Een ICD wordt nagenoeg op dezelfde manier ingebracht. Het belangrijkste verschil met een pacemaker is dat tijdens de implantatie het apparaat wordt getest op zijn functie van ‘een einde maken aan de ritmestoornis’. Hiervoor wordt eerst een korte narcose gegeven, dan wordt een ritmestoornis opgewekt met de ICD zodat tenslotte de ICD de stoornis beeindigd. Een ICD kan echter naast de functie van een pacemaker ook snelle levensbedreigende ritmestoornissen beeindigen door een inwendige stroomstoot te geven. Hiermee stopt de ritmestoornis. Zo’n stroomstoot is natuurlijk onaangenaam, maar wel levensreddend. Wanneer blijkt dat een patient na uitvoerig electrofysiologisch onderzoek een hoge kans op levensbedreigende ritmestoornissen heeft en deze op geen enkele andere manier kunnen worden voorkomen, wordt een behandeling met een ICD geadviseerd. Een ICD wordt minimaal tweemaal per jaar gecontroleerd op de polikliniek. Dit gebeurd uitwendig en is pijnloos. Naast de normale pacemakercontrole wordt ook gekeken of er shocks zijn geweest van de ICD. Wanneer dit zo is kan er zelfs een soort ECG van de gebeurtenis uit de ICD worden gelezen. Een ICD gaat ongeveer 8 jaar mee, dan moet deze worden vervangen.


Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration is van mening dat de iPod geen gevaar oplevert voor mensen met een pacemaker. In mei 2007 bleek ook als in een onderzoek eveneens van een student dat draagbare mediaspelers waaronder de iPod, storingen bij 50% van de pacemaker-gebruikers konden veroorzaken. Tot op heden heeft dit nooit geleid tot maatregelen van porducenten van pacemakers en ICD’s Doktoren die bij eerder onderzoek betrokken waren, ontdekten dat het electromagnetische veld rond de iPod in 29% van de gevallen interferentie veroorzaakte wanneer deze minder dan 3 cm vanaf de borst van de patient werd gehouden.

Onderzoeker Howard Bassen van de FDA onderzocht het geheel gedegen. Hij gebruikte een 4e generatie iPod, een iPod Video, een iPod nano en een iPod shuffle. Een zak met een zoutoplossing stond model voor het menselijk lichaam. Met sensoren registreerde Bassen de sterkte van het electromagnetische veld rond de iPods en de potentiaalverschillen die daarmee bij pacemakers worden opgewekt. Er bleek wel degelijk een electromagnetisch veld op te treden. Op nog geen centimeter afstand van de zoutzak bleek die inderdaad meetbaar, maar de pacemakers hadden er geen last van. Bassen concludeert daarom dat iPods de werking van een pacemaker niet kunnen verstoren. Diverse bronnen hebben ons meegedeeld dat de werking van haar pacemakers en ICD’s niet beïnvloed kan worden door multimediaspelers.

 

Dergelijke apparaten zonder ingebouwde telefoonfunctie kan de patient zonder bezwaar in de buurt van de pacemaker of de ICD ( bijvoorbeeld in een borstzak) opbergen.

 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen