Relatief rustige nieuwjaarsnacht in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Array

“Dit jaar was het de eerste uren van 2009 relatief rustig op de spoedeisende hulp van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De dag is echter nog lang. We verwachten nog verwijzingen uit den lande en helaas zullen er ook nog slachtoffers vallen onder de kinderen die blindgangers afsteken”, aldus Tjeerd de Faber, voorzitter Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en oogchirurg in het Oogziekenhuis Rotterdam.


Tijdens de vorige jaarwisseling zijn er in Het Oogziekenhuis veertig vuurwerkslachtoffers behandeld. Elf van hen werden uiteindelijk blind en bij drie patienten moest een oog worden verwijderd. Qua aantallen valt het dit jaar tot op heden relatief mee. De gevallen die echter inmiddels in Het Oogziekenhuis zijn binnengekomen, zijn echter zeer ernstig te noemen. Naar alle waarschijnlijkheid lopen deze zeer slecht voor de vuurwerkslachtoffers af en zij zullen dan ook voor de rest van hun leven blind zijn.

Landelijke registratie van vuurwerkslachtoffers door oogartsen
Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in de maand december met de slogan ‘Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?’ gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerk in de ogen. De wetenschappelijke vereniging van de Nederlandse oogartsen het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) steunt de vuurwerkcampagne van Het Oogziekenhuis Rotterdam landelijk en heeft alle oogartsen in Nederland gevraagd aan deze actie deel te nemen. Daarnaast heeft het NOG aan elk van zijn leden gevraagd om deze week bij te houden hoeveel vuurwerkslachtoffers zij behandelen, door welk soort vuurwerk letsel is veroorzaakt, de aard van de verwonding en welke behandeling nodig is. “De aantallen worden vier dagen vóór en vier dagen ná de jaarwisseling bijgehouden. Met deze cijfers zal het NOG naar de politiek stappen met de oproep om consumentenvuurwerk te verbieden. Doorgaan op de oude voet, met iedere jaarwisseling meer slachtoffers, kan echt niet”, aldus De Faber.



Het Oogziekenhuis Rotterdam

Als het enige zelfstandige oogziekenhuis van Nederland fungeert Het Oogziekenhuis Rotterdam als topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Het Oogziekenhuis Rotterdam is een ‘Center of Excellence’, wat inhoudt dat zorg, opleiding en research volgens de criteria zijn van de American Association of Eye and Ear Hospitals. Jaarlijks worden ruim 14.000 operaties uitgevoerd en 150.000 patienten poliklinisch gezien. Klantgerichtheid, dagbehandelingen, eigentijdse huisvesting, efficiente bedrijfsvoering en uiteraard een innovatief personeelsbeleid zijn voor Het Oogziekenhuis kritische succesfactoren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen