Schijntransparantie verhult woekerkosten

Array

Banken en verzekeraars verdienen tot tienduizenden euro’s op elke verzekering zonder dat dit bekend is bij de verzekerde. Dit toont NHP vandaag aan in een vergelijkingstabel (bijlage). Sinds 1 januari geldt provisietransparantie voor de tussenpersonen. Die transparantieplicht geldt echter niet voor wat de banken zelf incasseren, terwijl juist de provisies van banken oplopen tot het tienvoudige. De premies voor verzekeringen lopen hierdoor onmatig uiteen, aangezien de inkoopprijs voor iedere verzekeraar nagenoeg hetzelfde is. Voor overlijdensrisicoverzekeringen, die onderling niet verschillen, bedraagt deze inkoopprijs EUR 350 per jaar. Verzekeraars incasseren zo per verzekerde een verborgen bedrag dat varieert van EUR 2.970 tot wel EUR 24.210. Hiervan is echter niemand op de hoogte omdat verzekeraars en banken zijn vrijgesteld van algehele transparantieplicht.


Pieter Lijesen, fiscaal jurist en directeur van NHP: ‘In de nieuwe regelgeving is sprake van selectieve transparantie. De consument weet sinds 1 januari wat de provisie is van een tussenpersoon, maar weet niet dat dit maar een fractie is van wat de bank of verzekeraar zelf aan opslagen rekent en wat de totale provisie bedraagt. Bij de totstandkoming van de wetgeving heeft kennelijk niemand inzicht gehad in de werkelijke kostprijs van verzekeringen. De tabel toont aan dat beloningstransparantie op deze wijze een fopspeen is. De overheid wilde af van woekerpolisproblemen en heeft daarom provisietransparantie ingevoerd. Hier is sprake van half werk, want naar de werkelijke hoogte van de provisie kan de consument alleen maar gissen. Ook toont de tabel aan dat met het oversluiten van overlijdensrisicoverzekeringen nog steeds direct flinke besparingen te boeken zijn.’

Uitgangspunt van de NHP-tabel is de werkelijke kostprijs van een overlijdensrisicoverzekering van EUR 350 per jaar. Dit is de gemiddelde prijs die alle Nederlandse banken en verzekeraars betalen bij de internationale herverzekeraars en op verzekeringsbeurzen. De prijzen zijn bepaald aan de hand van de algemeen bekende sterftecijfers en de levensverwachting van de Nederlandse bevolking in zijn geheel. Ieder bedrag dat een Nederlandse consument meer betaalt dan deze EUR 350 komt direct ten goede aan de bank of verzekeraar. Hieruit wordt ook de provisie voor tussenpersoon betaald. Dit is echter maar een klein deel van de totale provisie.

Internationale vergelijking laat bovendien zien dat de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen in Engeland veel lager liggen terwijl in Engeland nagenoeg dezelfde sterftecijfers gelden als Nederland. Pieter Lijesen: ‘Zowel in Engeland als in Nederland is Legal & General bijvoorbeeld een grote speler in risicoverzekeringen. De premies van L & G zijn in Engeland alleen veel lager dan hier omdat de verzekeraar daar een lagere provisie doorrekent.’


Over NHP

NHP streeft naar maximale transparantie van de kostenstructuur van financieel advies en stelt traditionele verdienmodellen ter discussie. In 2007 bracht NHP de eerste provisievrije hypotheekproducten op de markt in samenwerking met gerenommeerde banken en Europese risicodragers. De eigen NHP overlijdensrisicoverzekering kent een premie die gemiddeld de helft is van bestaande verzekeringen en werd de afgelopen twee jaar als voordeligste getest door de Consumentenbond. NHP vergelijkt als enige 19 verzekeringen en garandeert daarbij de laagste tarieven. NHP start dit jaar een landelijke franchiseketen in 200 regio’s. Hoofdkantoor en het eigen callcenter zijn gevestigd in Tilburg. Zie ook www.nhp.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen