Blessurepreventie via www.voorkomblessures.nl door schaatstest

Op www.voorkomblessures.nl kunnen schaatsers een test invullen en persoonlijk advies krijgen om schaatsblessures te voorkomen. Uit de resultaten van de afgelopen weken blijkt dat deelnemende schaatsers geen goed beeld hebben van de risico’s van schaatsletsels en de mogelijkheden om ongevallen te voorkomen.


Van de deelnemers realiseert 75% zich dat tijdens schaatsen veel blessures worden opgelopen. Toch geeft maar liefst 70% aan dat zij slechts een matige tot redelijke kennis hebben over het voorkomen van blessures. Eén van de belangrijke maatregelen die schaatsongevallen kunnen voorkomen, zijn namelijk goed geslepen schaatsen. Bijna de helft van de schaatsers is zich hiervan niet bewust.

Bijna 90% van de schaatsers draagt altijd handschoenen tijdens het schaatsen en realiseert zich dat dit snijwonden kan voorkomen. Steeds bekender wordt ook het dragen van een helm als preventieve maatregel tegen hoofdletsel bij schaatsen. Toch draagt slechts een klein aantal schaatsers daadwerkelijk een helm bij het schaatsen (2% bij recreatieve schaatsers, 6% bij meer getrainde schaatsers). Op www.voorkomblessures.nl laat een duidelijke 3D-animatie tevens zien wat er gebeurt als je bij het schaatsen op je hoofd valt.

Veel voorkomende gevolgen van een valpartij tijdens schaatsen zijn polsblessures (meestal polsbreuken), schaaf- of snijwonden aan handen en hoofdletsels (hersenschudding of erger). Naast het slijpen van schaatsen, kan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals polsbeschermers, handschoenen en hoofdbescherming de gevolgen van een valpartij voorkomen of verkleinen.


Bron: Veiligheid.nl

Recente artikelen