Sonic boom van titanium golfclub kan gehoorschade

0
353

Tot nu toe dachten golfers dat het enige gevaar van hun sport was dat ze of door de bliksem of door een golfbal kunnen worden getroffen. Maar nu komt een ander serieus gevaar om de hoek kijken voor deze beoefenaars van de meest relaxte sport: ze worden gewaarschuwd dat ze een groot risico lopen dat ze hun oortrommels ernstig kunnen beschadigen wanneer ze een balletje afslaan! Dat gebeurt vooral als ze daarvoor een moderne titanium club gebruiken, deze veroorzaken een echte ‘sonic boom’ als daarmee de bal wordt weggeslagen. Dat blijkt uit een wetenschappelijke publicatie in het gezaghebbende medische vakblad British Medical Journal, op 17 december 2008.

De conclusie van dit artikel luidt dat het met bepaalde typen en merken golfclubs hard tegen een golfbal slaan zo’n harde knal kan veroorzaken dat de oren tijdelijke of zelfs permanente schade kunnen oplopen. Het slaan tegen de golfbal produceert namelijk een zogeheten sonic boom: een knal die normaal bij kogels die de loop van een geweer verlaten of straaljagers die de geluidsbarrière doorbreken te horen is.Uit nauwkeurig wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat het tegen een golfbal meppen met een club, vervaardigt uit de nieuwe generatie ultra dun titanium, een knal tot 130 decibel kan veroorzaken. Dat is veel meer dan het menselijk oor kan verdragen.

Let wel, het gaat hier uitsluitend om titanium clubs van het type driver en dan met name van de merken: Ping (G10), King Cobra, Callaway, Nike en Mizuno. Alleen bij de Ping G10 kon een knal boven de 130 decibel worden voortgebracht, de andere merken bleven daar onder.

Gehoorschade kan optreden bij blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel, de pijngrens ligt bij geluiden van 140 decibel of meer. Wie dus echt hard kan meppen met zijn titanium drivertje kan wellicht de andere golfers op de course lekker oorpijn bezorgen. Heb je wel niets aan maar is wel lachen.

Wie net een nieuw setje titanium drivers van Ping G10 heeft gekocht kan dus het beste bij de plaatselijke DA-drogist wat oordopjes halen


Deskundigen hebben op z’n minst al één geval van gehoorbeschadiging geconstateerd bij een golfer van 55 jaar. Hij had gescheurde trommelvliezen opgelopen omdat hij het laatste 1½ jaar wel drie keer per week heeft gegolfd en daarbij een van zijn nieuwe titanium drivers had gebruikt.  Golfers wordt geadviseerd om tijdens het golfen en bij gebruik van zo’n soort golfclub oordopjes te gebruiken!


Bron: Dailymail