Co-assistenten willen ook een stagevergoeding

Array

Co-assistenten moeten een stagevergoeding krijgen, vinden belangenverenigingen van studenten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband. In een brief aan minister Klink vragen ze om hiervoor geld vrij te maken. Co-assistenten werken vaak meer dan veertig uur in de week, maar krijgen daar niets voor. In 2003 bepaalde de rechter dat co-assistenten geen recht hebben op een stagevergoeding, omdat zij wettelijk gezien geen stagiairs zijn, maar studenten. Ook komen ze niet in aanmerking voor een stagefonds voor de zorg dat in september in het leven werd geroepen.

Bij vrijwel elke stage krijgt de stagiair een stagevergoeding. Toch vallen de coassistenten nog steeds buiten de boot op dit gebied.

(Artikel van: Medisch Contact)

Ziekenhuizen en medische faculteiten zijn van mening dat coassistenten geen productie leveren en dat de stage als onderwijs moet worden gezien. Een gemiddelde coassistent werkt 40 uur per week aan zijn stage in het ziekenhuis. Toch staat hier geen enkele vergoeding tegenover en moet de coassistent zelfs zijn collegegeld door blijven betalen. Vanwege deze lange werkweek is het voor de coassistent vrijwel onmogelijk om een bijbaan er naast aan over te houden, aangezien er ook nog gestudeerd moet worden.

Het lopen van coschappen wordt dus gezien als onderwijs en niet als stage. Uit een jaarlijkse enquete van het KNMG Studentenplatform is echter gebleken dat 75% van de coassistenten minder dan vijf uur onderwijs per week kreeg en voor 25% zelfs minder dan 2,5 uur per week.

De werkelijke redenen voor het uitsluiten van een vergoeding voor de coassistenten zijn waarschijnlijk de hoge kosten die aan een stagevergoeding verbonden zijn. Ziekenhuizen zouden dan een groter budget voor hun stagiaires nodig hebben en dit zou tot een lager aantal stageplaatsen kunnen leiden.

Toch is het onrechtvaardig om met dit argument een onderscheid te maken tussen coassistenten en andere stagiaires. Coassistenten zullen al blij zijn als zij gecompenseerd worden voor het mislopen van inkomsten uit een bijbaantje. Een vergoeding van alleen de reiskosten en het lunchgeld zou voor sommigen al erg mooi zijn.

Belangenverenigingen en artsen vinden dat onterecht. Ze denken aan een vergoeding van 250 euro per maand.

Recente artikelen